Окамењени у свом греху
ПРОЛОМ БАЊА И ЂАВОЉА ВАРОШ

Иако је најмлађа од три најпознатије бање Топличког округа, Пролом Бања је под највећом медијском пажњом, можда и због истоимене  флаширане воде која се навелико користи у домаћинствима Србије. Новине су о њој први пут писале тек 1940. када је откривено да се на стотине људи брчка у топлим изворима. Организовани смештај и лечење покренути су две деценије касније, а садашњи хотел „Радан“ изграђен је 1968. и одмах је постао седиште бањског живота на врховима Радан планине. Наравно, повремено је дограђиван и дотериван и сада нуди својим посетиоцима све уобичајене облике бањског уживања у базенима, саунама, масажама, шведским столовима, шумским стазама за шетњу…

Оно екстра што Бања нуди је „Пролом море“ – мали базен са пролом водом у коју се додаје морска со. Јединствено је и „пролом пиво“ – прави се на лицу места, само за потребе гостију Бање и није на продају. Има Пролом  још нешто што недостаје и Луковској и Куршумлијској бањи – апотеку. Било нам је чудно да ти велики бањски хотели, па чак ни место у коме се налазе, немају апотеке што би требало да буде основна услуга за људе који ту долазе и који сви одреда имају неку бољку. Забораве ли своје лекове или редовну терапију морају чак у Куршумлију. Или код Светог Петра.

У Пролом Бањи постоји нешто што подсећа на апотеку, само без апотекара. То је лекомат, машина у којој су уместо сокова и грицкалица изложени лекови. Убациш паре, притиснеш (број лека) и стиже ти право у руку. Да ли баш за свакога има оно што му је потребно не знамо, али пажњу нам је привукло једно велико паковање са крупним словима на кутији – „Афричка шљива“! Зар убоги који долазе овде заиста мисле на секс, питамо Бојана Алексића, управника Бање? Уз смешак одговара:“Да знате само колико се то купује…“!

За разлику од претходне две бање које су сређене суперделукс, Пролому недостаје детаљно подмлађивање, како унутра, тако и споља. Иако главна сезона још није почела отворени базени су баш оронули, мада ће такав захват реновирања вероватно бити тешко извести с обзиром да се број гостију не смањује ни зими ни лети. Осим пливања у лековитој води, погодној за опоравак бубрега, органа за варење и реуматске тегобе, људи који овде дођу воле да пешаче по врлетима Радан планине која је на овом месту висока око осамсто метара.

 

Текст и фотографије Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању