Свадба у селу Мајдеву
ПРВИ СРПСКИ ЕТНОЛОШКИ ФИЛМ

На замак личи тај објекат што привлачи пажњу. Уочљив је чак са пута који од Бруса или Блаца ка Крушевцу води. А до те зграде од пута има и до три стотине метара. Али до куће се не може правом линијом, пољским путем, већ кроз село Мајдево.

-Попова кућа је ту доле, испод моје, али унутра не можете закључана је- упути залутале намернике један од мештана. -Можете овуда колима, лагано, а после ако вам је ауто висок можете краћим земљаним путем до магистрале.

Појасни, посаветова и оде. А кола почеше да клизе на низбрдици. Обузела трава колски пут, клизе тошкови по трави као по леду. А тим путем се некада и краљ возио. Но, редом.

Попова кућа у селу Мајдево код Крушевца није дом актуелног свештеника. То је кућа Михајла Минића, попа и председника Радикалне странке у Крушевцу. Век томе има. А кућа је ушла у нашу историју. Неколико ствари ју је квалификовало за то. Најпозатија је свакако по томе што је овде снимљен први српски етнолошки филм. Реч је о свадби, па је и назив филма на ту тему :„Једна сеоска српска свадба“. А то венчање збило се августа 1911. године.

На гвозденој капији ланац и невелики катанац. Ко би да насилно уђе, слаба би му тај локот била препрека. Али, приватност мора да се потује. Наследници попа Михајла не желе да им незнанци улазе у двориште и кућу, и то мора да се има на уму. Али, требало би и о објекту да брину. Не само о његовој заштити. Јер, зграда чија је градња започета крајем 19. столећа је у катастрофалном стању. Опстаје само захваљујући квалитетном материјалу од којег је зидана. Па и поред тога, зуб времена је солидно нагризао.

Ево приче. Велика је била породица Минић. Имали су неколико кућа у моравском стилу. За себе и госте, јер били су угледна породица. Поп Михајло је имао велико имање. И велико друштво. И углед, па је и дом морао да буде одговарајући. Тако је ова, тада нова зграда, била намењена њему и његовим гостима.

Истраживачи крушевачке прошлости кажу да је у овој кући Минић примао најугледније госте Србије. О томе је овако сведочио Александар Милетић, кустос Народног музеја у Крушевцу: „Поп Михајло је био свештеник, политичар и велепоседник, контроверзна личност чије име је било уплетено у бројне афере. Политички је био активан као члан Радикалне странке, а пуне 22 године је био народни посланик. Био је близак са Стојаном Протићем, радикалским прваком пореклом из Крушевца, а више се пута сукобио са Николом Пашиће, неки извори кажу да се једном чак и потукао са њим.

 

Пише О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању