ЛАОС КОНАЧНО ДОБИО ПРУГУ
Први звиждук воза привукао масе

Лаос, на 237.955 квадратних километара у средишњем делу копнене Југоисточне Азије, окружују Мјанмар, Кина, СР Вијетнам, Камбоџа и Тајланд, а насељава је више од седам милиона људи. Има номинални укупан национални производ од око 20 милијарди долара годишње и просечан доходак по становнику од 2.670 долара.

Знаменита брза железница дуга 414 километара од главног града Вијентијана до северне државне границе са Кином, која је саобраћајницу увелико финансирала и изградила по својим стандардима, треба да преобрази брдовити Лаос из земље без излаза на море, у „нацију коју повезује копно“. Тако ће бити створене нове могућности за трговину и путовања, унутар земље, али и са Кином, суседима из Удружења држава Југоисточне Азије (АСЕАН) чији је Лаос члан, са широм Азијом, Европом…

У Лаосу је постојао тек један железнички крак од 3,6 километра на јужној граници са Нонг Каијем, градом у Тајланду. Сада су витки црвено-плаво-бели електрични возови, у бојама националне заставе, који развијају брзину до 160 км на сат, спојени са линијом у кинеској провинцији Јунан која води ка тамошњем главном граду Кунмингу.

Током церемоније отварања железнице 3. децембра, Тонглун Сисулит, председник Лаоса и генерални секретар Народне Револуционарне партије је у заједничком обраћању на даљину са председником Кине Си Ђинпингом говорио о „монументалној и историјској прекретници у развоју модерне инфраструктуре за Лаос“ којом ова земља постаје копнено логистичко чвориште. Председник Си је из Пекинга, поручио да са железницом „планине од Кунминга до Вијентијана више нису високе нити путеви дуги“. Потом су возови истовремено кренули са станице у четворомилионском Кунмингу и новосаграђене у Вијентијану чиме је званично покренута железница Лаос-Кина.

То је прва железница у иностранству коју је Кина заједнички изградила и којом управља са другом државом. Железница на укупној дужини од 1.035 км усваја кинеске стандарде и директно се повезује са железничком мрежом Кине, једном од најразвијенијих и најмасовнијих у свету, која има најсавременију технологију возова великих брзина. Медији у Пекингу називају железницу „стратешким пројектом спајања“ кинеске Иницијативе појаса и пута (ИПП) и развојних планова Лаоса. Железница Лаос-Ќина је показала посебне предности социјалистичког система две земље у усредсређивању ресурса за остваривање великих подухвата, оцењују медији.

Првог „радног“ дана, 4. децембра, железничка станица у Вијентијану је од раног јутра била препуна грађана средње класе одлучних да обезбеде оно што је за многе била прва вожња возом. Путници су морали да имају потврду да нису заражени ковидом 19, који управо мучи Лаос. Зато су тренутно и доступна само путовања унутар земље, док теретни саобраћај са Кином тече нормално.

Узбуђење је било опипљиво, пре и после оверавања путних карата. Људи су правили селфије, посредством паметних телефона видеом позивали рођаке који живе у другим провинцијама и честитали једни другима, поносни што су део историјског догађаја.

 

Пише Борислав КОРКОДЕЛОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању