Убиство „оца иранског војног нуклеарног пројекта”
Пуцањ у научника одјекује светом

Мало људи ван Ирана је икада чуло за град Абсард док високи званичник Министарства одбране и нуклеарни научник Мохсен Фахризадех није, у петак, 27. новембра, убијен на путу ка престоници државе, Техерану. Име малог града, у коме због жућкастих брда и планина које премашују 3.500 метара, има и доста викендица, у преводу иначе значи хладна вода”.

Фахризадех, кога је израелски премијер Бењамин Нетанјаху описао као оца иранског војног нуклеарног пројекта, управо је окончао ручак у тазбини и био је у свом аутомобилу у конвоју од три возила на путу ка Техерану. Према иранском министру одбране Амиру Хатемију, група наоружаних мушкараца осула је паљбу на аутомобил Фахризадеових телохранитеља, присиљавајући конвој да се заустави. Тада је активиран камион крај пута напуњен експлозивом, а наоружани људи су поново отворили ватру, усмртивши већину Фахризадехових људи и самог научника. Фахризадехова супруга је, ужаснута, само могла да гледа шта се збива, из трећег аутомобила.

Ирански врховни вођа Али Хамнеи је изричито позвао на освету. Поручио је надлежним званичницима да „озбиљно ставе две кључне ствари на дневни ред: прво – да истраже злочин и строго казне починиоце и његове заповеднике; друго – да наставе научни и технолошки напор мученика (научника Фахризадеха) у свим секторима у којима је био активан.“

Ирански председник Хасан Рохани је био први који је оптужио Сједињене Америчке Државе и Израел да стоје иза атентата на Фахризадеха. Неименовани ирански званичник је казао како је атентат део офанзиве Нетанијахуа и администрације председника Доналда Трампа „заједно са неким мањим елементима који су са њима повезани у региону“.

Израел је издао само деманти. Њихов национални саветник за безбедност Ели Коен рекао је да не зна ко стоји иза убиства. Међутим, Њујорк тајмс” је цитирао неименованог високог израелског званичника, укљученог у праћење нуклеарних активности Техерана: „Иранске тежње за нуклеарним оружјем, које је промовисао господин Фахризадех, представљале су такву претњу да свет треба да захвали Израелу“.

Пише Борислав КОРКОДЕЛОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању