Нова стратегија две светске силе
ПУТИН У ПЕКИНГУ

Путин је отпутовао у Кину само девет дана после пете церемоније инаугурације. Скоро исто толико времена, 10 дана након реизбора на позицију председника НР Кине, у марту 2023. је у Москву дошао председник Си. Као и 2013, на почетко првог председничког мандата, Си је одлучио да Русија буде прва земља коју посећује као шеф државе.

Пре посете је Путин у интервјуу кинеској државној новинској агенцији Синхуа истакао: „Данас су руско-кинески односи достигли највиши ниво у историји и, упркос тешкој ситуацији у свету, настављају да јачају“.

Кинески медији, позивајући се на аналитичаре, пишу о стратешком значају посете не само за две велике силе, већ и за човечанство у условима турбуленција и дубоке кризе. Кинески амбасадор у Руској Федерацији Ђанг Хангхуи је у једном интервјуу рекао да под вођством двојице лидера свеобухватно стратешко партнерство за координацију у новој ери између Кине и Русије пролази кроз свој најбољи историјски период.

Да подсетимо, 1. октобра ће бити обележена 75. годишњица оснивања Народне Републике Кине. На други дан постојања, нову државу је први признао Совјетски Савез. Стога ове године два гигантска суседа такође славе 75. годишњицу успостављања дипломатских односа.

Судећи по помпи и церемонијама, добродошлица коју је званични Пекинг приредио Владимиру Путину и другим руским високим званичницима није могла бити топлија. Овакав пријем је јасно ставио до знања да Пекинг и даље види Москву као једног од својих најважнијих стратешких партнера.

После више од четири сата разговора током Путиновог целодневног боравка у Пекингу – он је коментарисао како је државна посета претворена у “радну” –  лидери две државе су издали заједничку изјаву. Документом је удахнут нови живот у развој  кинеско-руског стратешког партнерства. Претходно је између Пекинга и Москве постојало реторичко пријатељство „без граница“. Сада је то „за будуће генерације“. Таквом изјавом је председник Си „старом пријатељу“ Путину изнео визију будуће сарадње две државе.

Лидери две земље су у Пекингу исказали јединствен фронт и у заједничкој изјави су потврдили „приоритетно“ партнерство и оптужили САД за низ проблема у свету који одражавају „хладноратовско размишљање“. Такође су обећали да ће појачати узајамне војне везе.

Свеобухватни документ од 7.000 речи почиње изјавом да пријатељство двеју држава није само обострано корисна сарадња, већ партнерство засновано на дугорочној стратегији. Такође су користили оштре формулације да би се супротставили америчком покушају сузбијања Кине и Русије.

 

Пише Борислав КОРКОДЕЛОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању