Шта нам спрема за новогодишње концерте
РАДЕ ШЕРБЕЏИЈА

Легендарни глумац, песник, редитељ и музичар Раде Шербеџија (76) је током дружења са новинарима причао о предстојећим традиционалним „новогодишњим концертима“ које ће одржати у Београду (21. децембар, МТС Дворана) и Новом Саду (22. децембар, СНП).

– Концерти су названи „Ето, пјесма“, по врло успешном првом синглу са последњег албума „Не окрећи се, сине“ која је чак у Македонији проглашена и песмом године – открио је Шербеџија. – Песму је за мене написао Хусеин Хус Хасанефендић, лидер групе „Парни ваљак“, и носи неку лепу поруку у наслову. Кад се изговори „Ето, пјесма“, осећам оптимизам, иако ја имам и горке ствари о којима певам у мојим песмама.

Присетио се својих почетака и првих концерата, кад је наступао само уз пратњу друга за клавиром, док је његов син Данило свирао на гитари.

– Ја нисам певач и ово нису класични концерти, више су представе испуњене песмом, поезијом, драмом, шансонама – објаснио је Раде који ће са својим пратећим саставом „Западни колодвор“ публици представити песме са новог албума, али и непролазне класике као што су  „Не дај се, Инес“ , „Имам пјесму за тебе“, „Мени се, душо, од тебе не растаје“, „Барбара“, и друге из своје богате музичке каријере. – Сваки мој концерт је другачији, увек убацим нешто ново, тако да и сам себе изненадим. Гледам и како публика дише, осетим све, па онда тако и бирам репертоар.

Шта ће певати зависи и од тога са ким је на бини.

– Кад наступамо само гитариста Мирослав Тадић и ја, а он уме бити веома захтеван, нема места импровизацији. Донекле је сличан и Влатко Стефановски. Не мењам много репертоар у односу на градове где имамо концерте, а наступам свуда по целој бившој Југославији. Трудим се да буде исто за све. Мада, у Србији волим да убацим и неке старе песме, староградске, да им дам неко ново рухо.

Причао је Раде више и о новом албуму “Не окрећи се, сине“ који је назван према његовој песми из 1988. Била је посвећена његовом сину Данилу који је тада имао седамнаест година.

– Песма је заправо порука и мом и свим другим синовима да се не окрећу за проблемима својих очева, да само гледају у живот напред, да покушају живети један бољи, исправнији, достојанственији живот, без икакве горчине.

Шербеџија је за сада најавио једног важног и специјалног госта на концертима, а то је Мухарем Сербезовски , истакнути певач народне музике из Македоније:

 

Пише С. Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању