Асесоари од љубави и снова
РАДИОНИЦА СЛАВИЦА АРТ

Марија Пајчин из Крушевца заједно са мајком и сестром води уметничку радионицу „СлавицаАрт“ за израду асесоара, сувенира и осталих детаља који плене лепотом комбиновања боја, квалитетом израде и везом који су училе од своје мајке и баке. Њихова колекција од вуне: огртачи, капе, шалови и рукавице,  са цветним дезенима и везом, мотивима из природе, смелим комбиновањем боја уносе ведрину током тмурних, хладних дана и буде жељу да обрадујете себе или некога драгог тако лепим поклоном.

Иако је израда рукотворина првенствено њихов хоби, љубав према ручним радовима и изузетан дар, за који су добиле многе награде, јесте оно што их издваја и њихов бренд чини препознатљивим и траженим и на најудаљенијим местима на планети. А љубав према рукотворинама, Марија носи још из ране младости:

– Главни и одговорни уметник је наша мајка Славица Обрадовић која је рођена у Београду 1942, одрасла је у Чачку где је завршила гимназију, а у Земуну Пољопривредни факултет, одсек заштите биља. Моја старија сестра Јелена Обрадовић је дипл. инг. агрономије и неизоставни је члан нашег породичног хобија (бизниса). Ја сам стоматолошка сестра по занимању, а као део тог породичног посла, имам и улогу организатора. Као мале, сестра и ја смо уз нашу маму и баку проводиле сате и сате гледајући и учећи кроз дружења и приче, све вештине, вез, плетење, хеклање, шивење… били су то незаборавни и за нас непроцењиви заједнички тренуци испуњени љубављу, спокојним и поучним причама искусних, нама најдражих особа.

Израда рукотворина је традиција која се у вашој породици преноси  генерцијама?

– Наша прабаба Вукосава Јовановић, баба Дада, била је оличење доброћудне бакице са пунђом, која је у сваком скривеном џепу имала неко клупко конца са хеклицом. Користила је сваки тренутак да упосли своје даровите руке. А била је прави виртуоз са хеклицом! Једна од њених ћерки, наша бака Јованка, тај таленат је пренела на кројачки и шнајдерски занат, па је тако уз звуке старе „Сингерице“ одгајала мама Славицу и пренела јој сву љубав и вештину, релаксацију и страст коју са собом носи креативност у овом занату. Било је просто немогуће да не заволимо и не наставимо да радимо све ово чему смо научене. Верујем да је идеја, сама по себи, нашла пут кроз наше гене и остварила се без икаквог плана. То се тако деси у животу. Следимо своје инстинкте, љубави и снове… о успеху се и не размишља.

 

Шта још израђујете и да ли планирате да проширите асортиман?

–  Поред већ познатих декоративних рукавица са и без прстију, вунених капа и шалова, грејача за чланке и оковратника, имамо широк асортиман и других ручно рађених производа. Везене ланене врећице украшене мотивима из природе које су веома тражене као уникатни поклони, хеклане и плетене врећице и торбице од вуне разних димензија, велики број јединствених беџева или брошева везених на ланеном платну, затим сличице минијатура рађених пуним бодом које су упечатљив производ маме Славице као и везене слике, букмаркере (обележивачи за књиге) у етно стилу, мараме, шалове од конца или вуне… немогуће је све побројати, а планирамо проширење и иновирање асортимана. Сви наши радови су од природних материјала: вуне, лана, памука, конопље, јуте, вискозе, свиле… који су одувек били и биће на цени. Желимо да будемо познати не само по креацији већ и квалитету.

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању