DVORAC U HAJDUČICI
Raj Olge Dunđerski

Da početkom ovog milenijuma jedna kompanija nije kupila dvorac u Hajdučici, on bi, prema svemu sudeći delio sudbinu velikog broja sličnih objekata širom Vojvodine, o kojima je „Ilustrovana“ već pisala. Ovaj spomenik kulture od velikog značaja, bio je dom nekolicini vlasnika, ali se dve porodice ističu – Damaskin i Dunđerski.

Kao prvi stanovnik imanja spominje se slavni lovac Arsen Damaskin, ali onaj koji je uspeo da sagradi dvorac 1824.  i to iz drugog pokušaja, jeste Ištvan Damaskin. On je kasnije, 1890, za 960.000 zlatnika imanje zajedno sa dvorcem, parkom, vinogradom, voćnjakom i šumom prodao porodici Dunđerski.

Novi vlasnik bila je Ogla Dunđerski, kćer Lazara koji je adaptirao dvorac u duhu akademizma, pa ga je sa velikim parkom dao u miraz svojoj ćerki. Olga i njen suprug, senator Stevan Jovanović, upamćeni su kao dobri veleposednici. Kažu da je na njihovom imanju između dva svetska rata bila najbolja ergela konja u državi. Stogodišnji ili možda dvestogodišnji park sa više zaista retkih stabala, sa dvorcem u centru i jezerom poznatim pod nazivom “Ribnjak”, svedoci su prošlih vremena.

Nakon nacionalizacije, 1945, imanje je dato na upravljanje poljoprivrednom dobru u sastavu „Agrobanata“. Voćnjaka i vinograda danas više nema, ali dvorac, park sa jezerom i šumom i dalje su tu.

 

Tekst i foto T. Ivaniš

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju