УНИЦЕФ ПОЗИВА:
Рат мора да престане!

Током првих двадесет дана рата у Украјини, убијено је на десетине деце, много више их је повређено, а више од милион и по малишана је побегло из земље. Сурова статистика (која се у међувремену додатно погоршала, прим. аут.) је, нажалост, показала да у току 24 сата око 75.000 деце постану избеглице. Сваког дана. Ова последња бројка је посебно шокантна, истичу званичници Уницефа. Сваког минута 55 малишана напусти своју домовину, односно, свакога секунда један дечак или девојчица стичу статус емигранта.

Ова избегличка криза је по брзини којом се дешава и обиму без преседана од Другог светског рата и не показује знаке успоравања, чуло се на брифингу у Женеви. Као и сва деца протерана из својих домова због рата и сукоба, украјински малишани који стижу у суседне земље су у значајном ризику од раздвајања од породице, од насиља, од сексуалне експлоатације и трговине људима. Њима су очајнички потребни безбедност, стабилност и заштита, посебно онима који су без пратње или су одвојени од својих породица.

„Најсигурнији и најбржи излаз из ове катастрофе – заправо једини излаз – је да се овај рат заврши, и да се заврши сада“ – нагласио је Елдер. „До тада, напади на цивилна подручја и на цивилну инфраструктуру морају престати, јер одузимају животе, терају људе да се одрекну основних здравствених услуга упркос неодложним потребама, узрокују да деца изостају из школе.“

„Управо сам провео две недеље у Лавову, у западној Украјини, разговарајући са неким мајкама, очевима и децом који су побегли да би спасили своје животе, као и са радницима на првој линији који су покушавали да им помогну. Када сам питао педијатре у Лавову – који су преко ноћи примили 60 деце из болница у Кијеву – како се припремају, они су објаснили своју обуку у одређивању приоритета. Ако велики број деце дође са ратним ранама, лекари користе налепнице да би одредили приоритет лечења. Зелена налепница – оставите дете за сада; жута – детету је потребна медицинска помоћ; црвена – дете је критично; црна налепница – неће моћи да спасу дете.“ – каже Елдер.

Уницеф наставља да има тим на терену у Украјини и да шаље неопходне залихе. Током само једног викенда у Украјину је стигао конвој од 22 камиона са 168 тона залиха, укључујући комплете за бабице, хируршке комплете, акушерске комплете, кисеоник концентраторе, расхладне кутије, као и ћебад и зимску одећу, комплете за воду, санитарију и хигијену, комплете за интимну хигијену, комплете за најмлађу децу и за адолесценте.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању