Разгледница из Ариља

Град Светог Ахилија

У сливу река Моравице и Рзава, у живописној равници, сместило се место мог детињства и одрастања, са око 7000 становника. Вредни људи овога града предузимљиви су и способни да од свега направе по неки бренд на понос своје општине, а гаје и најукусније малине

Пише Весна Миладиновић

Златиборски округ је познат по прелепој природи. Због небројених бистрих планинских извора, река, потока, неистражених и истражених пећина, богатих шумских предела, свежег и незагађеног поврћа, аутохтоних врста јабука „кожаре“ и „будимке“, шљива „маџарке“, „пожегаче“ и „рануше“, шумских јагода и печурака, као и чистог ваздуха, овај крај се убраја у најздравије средине у земљи и све је посећенији од обожаваоца сеоског туризма, истраживача, пецароша, пустолова, гљивара, травара, туриста у пролазу.

У сливу река Моравице и Рзава, у живописној равници, сместило се Ариље, градић са око 7000 становника. Вредни људи овога града радни су, предузимљиви и способни да од свега што раде направе по неки бренд на понос своје општине. Познато је и као место где се рађају и гаје најукусније малине због специфичности гајења и агро- климатских услова.

Река Рзав својом пијаћом водом снабдева осим Ариља, Пожегу, Лучане, Чачак и Горњи Милановац, а изградњом бране у Сврачкову и повећањем капацитета моћи ће да напаја још жедних градова. Ариљцима је Рзав њихово море. Градска плажа, острво Уски вир, плаже Жута стена, Зелена плажа, Соњине чари, Боса нога и Урјак, на којој се већ годинама одржава такмичење у скоковима у воду, препуне су посетилаца током читавог лета.

Територија ариљске општине је насељена од давнина. Насеље Моравице (касније Ариље) настало је на римском путу према Ивањици. Становници Тесалије, бежећи пред непријатељем, пронашли су свој нови дом на овом простору. Са собом су донели и мошти свог свеца Светог Ахилија и положили га у тадашњи постојећи храм. На месту старе срушене цркве, Драгутин Немањић је почетком 12. века подигао нову и назвао је Црква Светог Ахилија, по свецу из Ларисе. Црква је духовни светионик Ариља, његов симбол већ више векова. Оличење је богате историје, традиције и духовности. Унутар цркве се налазе импозантне иконе и фреске, а посебну пажњу привлачи фреска Плави или Ариљски анђео.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању