Разговор са Лућаном Бенетоном

Уметник је у својој суштиниавантуриста, говорио јеТомас Ман. Он је путникса ватреном жељом даистражује нове димензије.Димензије које достижу врхове планина или бесконачност океана.Пројекат „Имаго Мунди“ представља уметност у којој нема граница,уметност где даљине постају близине,а чије се богатство огледа управо успајању контраста и разлика. Господин Лућано Бенетон, оснивач Компаније и групе „Бенетон“, али такођеи велики колекционар уметнина,пројектом „Имаго Мунди“, чији јеидејни творац, желео је да покаже дауметност не познаје границе, а да јеуправо различитост та која може даучини свет бољим местом за живот.Овај пројекат окупља више од 25000 уметника који долазе из 150 земаља. „Имаго Мунди“ заправо је скуп колекција уметничких радова ових уметника који су приказани на малом формату 10 пута 12 центиме тара. Од 2014. године пројекат „Имаго Мунди“ путем различитих изложби је излаган по свету, а изложба у Трсту под називом „Join the Dots”, ставља акценат на уметност источне Европе и пре свега балканских земаља. O пројекту, као и изложби, разго варали смо са господином Бенето ном.

„Имаго Мунди“ је уметнички пројекат, али исто тако и идеја о свету без граница. Идејни сте творац пројекта. Како је све почело?

– „Имаго Мунди“ је настао сасвим случајно, током мог путовања 2006. године у Јужну Африку. Налазио сам се у једном атељеу у Еквадору и када сам питао уметника Мигуела Бетан кура да ми да папир како бих записао његов контакт, он ми је дао један цр теж на платну, малих димензија. Овај његов гест ме је одушевио и додатно стимулисао.

Наставак можете прочитати у броју 3101.