Razgovor sa Lućanom Benetonom

Umetnik je u svojoj suštiniavanturista, govorio jeTomas Man. On je putniksa vatrenom željom daistražuje nove dimenzije.Dimenzije koje dostižu vrhove planina ili beskonačnost okeana.Projekat „Imago Mundi“ predstavlja umetnost u kojoj nema granica,umetnost gde daljine postaju blizine,a čije se bogatstvo ogleda upravo uspajanju kontrasta i razlika. Gospodin Lućano Beneton, osnivač Kompanije i grupe „Beneton“, ali takođei veliki kolekcionar umetnina,projektom „Imago Mundi“, čiji jeidejni tvorac, želeo je da pokaže daumetnost ne poznaje granice, a da jeupravo različitost ta koja može daučini svet boljim mestom za život.Ovaj projekat okuplja više od 25000 umetnika koji dolaze iz 150 zemalja. „Imago Mundi“ zapravo je skup kolekcija umetničkih radova ovih umetnika koji su prikazani na malom formatu 10 puta 12 centime tara. Od 2014. godine projekat „Imago Mundi“ putem različitih izložbi je izlagan po svetu, a izložba u Trstu pod nazivom „Join the Dots”, stavlja akcenat na umetnost istočne Evrope i pre svega balkanskih zemalja. O projektu, kao i izložbi, razgo varali smo sa gospodinom Beneto nom.

„Imago Mundi“ je umetnički projekat, ali isto tako i ideja o svetu bez granica. Idejni ste tvorac projekta. Kako je sve počelo?

– „Imago Mundi“ je nastao sasvim slučajno, tokom mog putovanja 2006. godine u Južnu Afriku. Nalazio sam se u jednom ateljeu u Ekvadoru i kada sam pitao umetnika Miguela Betan kura da mi da papir kako bih zapisao njegov kontakt, on mi je dao jedan cr tež na platnu, malih dimenzija. Ovaj njegov gest me je oduševio i dodatno stimulisao.

Nastavak možete pročitati u broju 3101.