Reditelj Mateo Garone: život je nevesela bajka

Italijanski reditelj je snimio izvrsno delo „Dogmen“ o odnosu malih i ubogih prema moćnima i bahatima, o tome kako obožavanje može da preraste u tragediju, a u razgovoru za naš list otkriva da je bajka o drvenom lutku Pinokiju sastavni deo svih njegovih filmova

Ovaj vredni i ljubazni Rimljanin proslavio se pre tačno deset godina kada je snimio film „Gomora“ o italijanskom podzemlju. Sjajan film, ali i velika uzbuna: pisac istoimene knjige po kojoj je film snimljen Roberto Savijano i sam Garone bili su dugo pod policijskom zaštitom, jer su im mafijaši ozbiljno pretili zbog svega što su o njima otkrili. S obzirom da je i tada, kao i sada, često koristio amatere i naturščike, posle snimanja filma je desetak „glumaca“ iz „Gomore“ uhapšeno zbog organizovanog kriminala!

Taj film doneo mu je silne nagrade, pa i „Gran Pri“ na Kanskom festivalu. Kasnije se bavio drugim temama, ali uvek je bio angažovan, politički ili društveno. Voleli smo njegova ostvarenja „Rijaliti“ o tužnoj sudbini zvezde televizijskih programa, kao i „Priče nad pričama“ u kojoj je okupio međunarodnu ekipu glumaca – od Salme Hajek do Vensana Kasela i Džona Rajlija. Ovog puta je Mateo Garone (50), sin pozorišnog kritičara (otac) i fotografa (majka), čiji su deda i tetka bili glumci, stigao čak i do toga da se posle nagrade u Kanu za najboljeg glumca u „Dogmenu“, njegov film uvrsti i među kandidate za „Oskara“.

Novi Garoneov film, uskoro i pred našom publikom, zapravo je priča o zloupotrebi vlasti i moći, o poštenom čoveku koji pokušava da se drži svojih principa uprkos okruženju kojim prevladava sebičnost i nemoral. Vlasnik radnje za čuvanje pasa i njihovo lečenje je lokalna dobroćudna zamlata Marčelo koju svi vole i koja sve svoje sugrađane iz malog, primorskog, sela voli. Najviše voli ćerku iz propalog braka i svoje pse. Sve dok jednog dana to selo ne dođe u situaciju da se podeli na „naše“ i „njihove“. Marčelo, koji je lako izlazio na kraj sa najagresivnijim rotvajlerima, a ne ume da se izbori sa agresijom ljudi, sada mora da bira, a to je užasna stvar…

Sa Garoneom sam razgovarao na kraju Kanskog festivala kada je već bilo izvesno da će „Dogmenu“ pripasti nekakva važna nagrada – ovog puta je dobio neverovatni glavni glumac Marčelo Fonte. Moje prvo pitanje ga je zbunilo i kada se posle nekoliko sekundi „pribrao“, objasnio je šta mu je pomešalo misli.

Nastavak pročitajte u broju 3122.