Олакшице за стране раднике
РЕФОРМЕ У НЕМАЧКОЈ

Свако ко прижењкује да оде у Немачку на рад, ускоро би то могао да оствари на лакши и бржи начин захваљујући реформи немачког Закона о квалификационој имиграцији. Циљ ових измена је да привуку квалификоване раднике из иностранства, како би се решио велики проблем недостатка радне снаге.

Реформе Закона о квалификованој имиграцији ће у Немачкој бити уведене у три фазе. Прва се уводи већ овог новембра, док преостале две на снагу ступају у марту, а потом и у јуну 2024. Процене су да би једноставнија правила могла да повећају број

Закон о квалификованој имиграцији, тачније његове рефорне, првенствено се односе на раднике са стручном обуком, не нужно академском. Међутим, свакако ће и радници с високим образовањем у Немачку моћи да оду по новим, блажим правилима.

Немачка уводи „карту прилика” илити “chancenkarte”. Та карта ће функционисати по систему бодовања, а на тај начин ће се омогућити лакше запошљавање радницима који имају одређене посебне вештине.

У обзир ће се узимати квалификације, радно искуство, знање немачког језика, везе с Немачком попут чланова породице који у њој живе, као и године. Сваке године постојаће одређене квоте, које ће зависити од индустрија у којима су потребни радници.

Ко планира да оде у Немачку, мораће да испуњава три од четири услова за “карту прилика”: да има диплому или стручну обуку у области у којој жели да ради, три године искуства, знање немачког језика или претходни боравак у земљи, и – највише 35 година.

Иако већ постоје визе за оне који траже посао у овој, за многе грађане Србије, обећаној земљи, “карта прилика” требало би да олакша, а самим тим и убрза процес запошљавања. Иако је досад пракса углавном била таква да грађани који одлазе већ имају унапред пронађен посао, ова реформа ће им омогућити да бораве у земљи док траже посао или приправнички стаж, а не да се, као досад, пријављују из иностранства. Ипак, ти потенцијални радници морају да докажу да имају могућност да плате све трошкове живота у Немачкој док чекају на посао, што може да траје до годину дана. До сада су грађани земаља које нису ЕУ чланице, без визе у Немачкој могли да бораве највише 90 дана узастопно. Док траже посао с пуним радним временом, моћи ће да се запосле на месту где ће радити највише 20 сати недељно.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању