Реума-бол који не престаје

Бол у мишићима, зглобовима, тетивама, костима, отежана покретљивост, понекад и оток и црвенило, осетљивост на додир и покрет… све се ово односи на добро познату реуму која почетком јесени постаје онај досадни „пратилац“ нарочито старијих људи, али све чешће и радно способних

Освим проблемима и начину да се бол узрокован реумом ублажи а хронично стање спречи, о свим тегобама које имају реуматичари, нарочито у ово доба године, наставили смо да разговарамо и у овом броју са асистентом Ивицом Јеремићем који је шеф одељења за научно-истраживачки рад на Институту за реуматологију КЦС.

 

Може ли исхрана бар на неки начин да ублажи болове од реуме. Познато је да уколико организам не добија довољно течности и минерала путем хране он их узима прво из костију?

Постоји много доказа да исхрана може да утиче на бол код реуматских болести. Најважније је за почетак бити умерен, односно задржати нормалну телесну тежину. Прекомерна телесна тежина један је од најснажнијих фактора за појаву дегенеративних болести зглобова, односно артрозе кука и колена. Занимљиво је да масно ткиво лучи факторе запаљења који погоршавају артрозу и зглобова који не носе тежину тела. Тако гојазне жене које имају артрозу шака, након губитка килограма имају значајно мањи бол у шакама.

Због чега је калцијум толико важан минерал и зашто о томе треба да водимо рачуна?

Калцијум је најважнији минерал који је депонован у костима. И тачно је да ако га не узимамо у довољним количинама организам ће га ‚‚извлачити‚‚ из костију.

Наставак прочитајте у броју 3113