Палате пуне тајни и лепоте
РЕЗИДЕНЦИЈЕ КРАЉИЦЕ СИСИ

На само 30 километара од Будимпеште налази се градић Геделе, а у њему највећа барокна палата у Мађарској – дворац Грашалковић, један од најважнијих споменика мађарске архитектуре. Ту је некада био дом и ловиште краљева, а његова историја датира од 1735. године, када је миљеник Марије Терезије, гроф Антал Грашалковић Први, почео са изградњом, према плановима архитекте Андраша Мајерхофера.

Тада су се изградиле свечане дворане, краљевске одаје, римокатоличка црква, која је и данас у функцији и мало барокно камено позориште, у коме су тада повремено наступале трупе из Будима, Пеште и Ђера. Уједно то је и најстарије до данас очувано камено позориште са кулисама у Мађарској. За време владавине породице Грашалковић  направљен је и величанствен француски парк.

После Грашалковића, дворац је имао више власника, све док га 1867. мађарска држава није откупила, обновила и поклонила краљу Фрањи Јосифу и његовој супрузи краљици Елизабети Баварској поводом крунисања. Касније је дворац постао омиљено одмаралиште краљевског пара. Када би овај дворац могао да прича, имао би свашта да нам каже о животу великог Фрање Јосифа и чувене Сиси, што је био Елизабете Баварске, по коме је сви добро знају. Баштовани дворца су желели да угоде Сиси, па су пре њеног доласка увек садили испод њеног прозора омиљено цвеће: љубичице и дан и ноћ, а приликом својих посета Сиси је окупљала око себе крем аристократије и организовала коњичке трке и походе у лов.

Између два светска рата дворац је служио као летња резиденција регента Миклоша Хортија и његове породице, а у то време је и изграђен бункер дубине 10 метара, који је и данас отворен за посетиоце и где, између осталог, можете уживати и у легендарним песмама Каталине Каради. После Другог светског рата дворац је претворен у совјетску касарну, да би 90-тих година прошлог века доживео темељну реконструкцију.

У дворцу има више сталних поставки. Посетиоци могу да истраже живот краљице Елизабете Баварске, да открију краљевске одаје које чувају оригинални намештај и начин живота чувених грофова. Након разгледања просторија дворца, обавезно треба прошетати прелепом ботаничком баштом, а потом посетити и коњички парк Лазар удаљеног само 10 километара, и окусити мађарске кулинарске специјалитете.

 

Текст и слике НТО Мађарске ХТА

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању