Закон мора да се мења
РОДИТЕЉИ ЧИЈА СУ ДЕЦА ПОГИНУЛА У САОБРАЋАЈУ

Ни тротоари ни пешачки прелази нису безбедна места. Али ко је крив за то? Пешаци или возачи? Закон или савест? Пешаци су у овоме сасвим невини јер то би требало да буде безбедно место за њих. Као друштво и као појединци морамо да будемо свесни тога да је од почетка године на пешачким прелазима погинуо двадесет и један пешак, а да је за само два месеца, у децебру прошле и у јануару ове, живот изгубило четворо деце.

Вера Јанковић, мајка девојчице Николине, која је у својој 14. години изгубила живот на пешачком прелазу у Крагујевцу у децембру 2022, заједно са групом родитеља који су такође на сличан начин изгубили децу, залаже се за измене Кривичног законика и Закона о безбедности у саобраћају. Недавно су имали други по реду састанак у Министарству правде. Састанку је присуствовала ужа делегација родитеља (укупно има 15 породица) и министарка Маја Поповић. Министарка подржава ову иницијативу и слаже се да су изречене казне за починиоце тешких кривичних дела у саобраћају (од једне до 8 година) преблаге. Министарки су иницијатори лично предали конкретне измене, затражен је пријем код Републичког јавног тужиоца Загорке Доловац, предочили су и нека од неслагања са вештачењем судских вештака.

Битан део састанка био је фокусиран на разлику између судске праксе и закона. Говорили су о могућности да се јасно дефинише убиство са евентуалним умишљајем у саобраћају, како би у одговарајаћим околностима тешка кривична дела са фаталним последицама, услед пребрзе и безобзирне вожње,  била адекватно кавлификована (предлог за умишљај на пешачком прелазу услед прекорачене брзине).

Онлајн петицију коју су раније покренули како би подигли свест читавог друштва о учесталости погибије деце у саобраћају потписало је око 20.000 људи и свакога дана их је све више.

Састанцима са министрима увек присуствују Вера и Богољуб Јанковић као иницијатори ове измене закона и ужа делегација родитеља. Ту су родитељи чији су кривични поступци већ завршени, родитељи код којих оптужнице нису ни подигнуте али и они чији су кривични поступци у току.

„Иако медији свакодневно извештавају о трагедијама које се дешавају, наше друштво није свесно какви су судски епилози наших несрећа. Са овом иницијативом и друштво је постало свесније преблагих казни и појавио се и бунт људи који сада разумеју нашу разочараност. Међутим, велики проблем је у схватању закона од стране возача” – каже Вера Јанковић. Она подсећа да се у Закону о безбедности саобраћаја на путевима јасно каже да је возач дужан да стане ако је  неко на пешачком прелазу а поготово дете, слабовида особа, особа са инвалидитетом, са штапом.

 

Пише Никола Тодорић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању