ДЕЧЈЕ СЛИКЕ НА ИНТЕРНЕТУ
Родитељи, опрез!

Ово су подаци на основу истраживања које је спроведено међу 2000 родитеља који користе друштвене мреже од стране сајта из Велике Британије Tech Parent Zone1, који се бави изазовима дигиталног доба. Посебно забрињава када се узме у обзир да нешто више од четвртине родитеља има подешавања на јавни приступ, што значи да свако може да види шта објављују, чак и ако нису пријатељи. Данас није неуобичајено ни да се фотографије детета постављају на интернет чак и пре него што се оно родило и то је тренд који прати све већи број будућих родитеља у Србији. Није реткост ни да родитељи праве Инстаграм и Фејсбук налоге своје мале деце. Имајући у виду ове податке, УНИТАС, међународна хуманитарна организација која се бави борбом против трговине људима, указује на потребу за едукацијом родитеља и деце о безбедном и одговорном понашању у виртуелном свету.

Иако постоје варијације у погледу учесталости и начина коришћења интернета, проблеми и изазови су слични свуда у свету. Ризици објављивања дечјих фотографија су велики, будући да предатори на Инстаграму вребају налоге родитеља на којима се налазе овакве фотографије. Слике деце преузете са друштвених мрежа њихових родитеља чине чак 50 одсто материјала који је пронађен на сајтовима педофила у Аустралији. Иако се копиране фотографије саме по себи не би сматрале материјалом за експлоатацију, на тим сајтовима често су праћене коментарима у којима је дете експлицитно представљено као сексуални објекат.

Фондација УНИТАС, која спроводи обуке у области безбедности младих на интернету широм Србије, пружа савете родитељима да предузму мере предострожности, како би заштитили своју децу од ризика који постоје на друштвеним мрежама.

Пре свега, будући да потпуна заштита података на интернету не постоји, потребно је да избегавате објављивање имена и презимена вашег детета, као и адресе. Од велике је важности да искључите локацију и не објављујете слике на којима се види и јасно препознаје ваша улица, крај у коме живите или школа коју дете похађа.

Ако ипак одлучите да објавите фотографију свог детета, савет је да се не види јасно профил лица. Обавезно подесите налог да он буде приватан, како би само ваши пријатељи могли да приступе садржају који делите. При том најбезбедније је да међу пријатељима имате само особе које познајете у стварном животу. Иза виртуелних пријатеља могу да се крију предатори којих је у свакој секунди на интернету више од 750 000. Они веома лако проналазе могуће жртве пратећи навике, понашања, места која родитељи посећују са децом, па је због тога потребан посебан опрез када се фотографишете на местима где редовно или с времена на време боравите.

Уколико постављате слике с одмора, препорука је да их објавите након повратка, како потенцијални предатори не би имали актуелне информације о вашем кретању.

Иако се данас доста тога одвија у виртуелном свету, а деца одрастају уз нове технологије и друштвене мреже, велика је одговорност на родитељима, а најважнија препорука је да време које дете проводи онлајн буде ограничено. Само на тај начин интернет остаје безбедно поље забаве, разоноде и нових сазнања.