СУСРЕТ БАЈДЕНА И ПУТИНА
Руковање без ручка

Идеални услови су били ту: раскош и тишина.

Срели су се први пут као председници држава на неутралном терену, у Женеви, Швајцарска. Место сусрета: раскошна вила „Ла Гранж“, из 18. века, с вртом од тридесет хектара и прекрасним погледом на Женевско језеро. Место директних разговора, уз присуство министара спољних послова две државе: библиотека у којој се чувају старе књиге на – кинеском, француском, персијском и турском језику. Међу хиљадама књига је и она Шарла Пиктеа де Рошемона, дипломате који је припремио швајцарску декларацију о трајној неутралности.

Швајцарци су се побринули да у широком кругу око виле, укључујући и Женевско језеро, ни мува не може да прелети, а камоли чамци да плове или да се грађанин нађе на улици. Да све буде стерилно побринуло се око четири хиљаде полицајаца и војника. Парк око виле окружен је металном оградом и бодљикавом жицом, а сабласно празан мост Монблан окићен заставама Руске Федерације и Сједињених Америчких Држава.

Женева се потрудила и да гостима ранга за који се каже „вишег нема“ дуне ветар у леђа. Тако су градске власти издале саопштење, у коме су подсетиле да са самит одржава 35 година после историјског сусрета совјетског лидера Михаила Горбачова и америчког председника Роналда Регана 1985, такође у Женеви. Био је то први састанак две суперсиле после шест година такозваног Новог хладног рата, а цео самит је прошао у изненађујуће пријатељском тону. Иако није било значајнијих закључака, био је то први разговор двојице лидера о контроли наоружања и смањењу нуклеарних капацитета. Остало је записано да је Реган Горбачова назвао „трвдоглавим бољшевиком“, а руски лидер свог противника „диносаурусом“.

За садашњег америчког председника Џоа Бајдена и руског Владимира Путина могло би се рећи да су политички „диносауруси“, као и да су стари познаници. Јер, већ су се срели 2011. када је Бајден био потпредседник САД у време владавине администрације Барака Обаме. Ипак, то их није омело да три месеца уочи сусрета у бајковитој вили „часте“ један другога. Први се истрчао Бајден, рекавши да верује да је Путин  убица и да ће „платити за своја злодела“ , а руски председник му није остао дужан  рекавши да „свој свога најбоље познаје“ и да америчком председнику „жели здравље“. Путин није остао само на речима, већ је одмах повукао амбасадора Русије из Вашинготна. Убрзо су и САД повукле свог амбасадора из Москве.

До најновијег сусрета је дошло на иницијативу Бајдена у тренутку, бар по том питању су били сагласни, када су односи две земље спали на најнижу тачку. Ипак, изостанак заједничког ручка или вечере, као и заједничке прес конференције, указује да Бајден свог евро-азијског колегу (Русија се простире на два континента) није био спреман да дочека раширених руку, нити да му да шансу да на заједничком наступу пред новинарима буде доминантан, у чему се руски председник баш извештио. А посебно што са америчким председницима има искуства, јер их је већ тројицу „претурио“ преко главе: Буша, Клинтона, и Трампа.

 

Пише М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању