НАЈЧИСТИЈЕ РЕКЕ У СРБИЈИ
Рзав је појам за бистру воду

Од изворишта у селу Заовине, на Тари, Бели Рзав који настаје од Караклијског Рзава и Батурског Рзава протиче и усеца своје корито подножјем Шаргана, а затим тече кроз село Мокра Гора. Боја корита Белог Рзава је изразито беле, светле боје, због камења које се налази у њеном кориту. Дубок, прелеп кањон, са изузетно хладном водом и током лета, окомитих литица које се местимично готово склапају над главом, у једном делу је потребно прегазити, немогуће је пратити обалом. У средишњем току реке jе спектакуларна клисура дужине око два километра, jедан од наживописнијих кањона на нашим просторима који представља прави изазов и феноменалну забаву.

Црни Рзав је добио име по тамној боји серпентинске подлоге преко које протиче. Извире у Царевом пољу под Чиготом, у селу Драглица, и тече централним делом Златибора. У свом току прави лепе кањоне. Познато Рибничко језеро, друго вештачко језеро на Златибору и доста веће од језера у туристичком центру, изграђено је на реци Црни Рзав и служи за водоснабдевање Златибора и Чајетине. За разлику од хладног Белог Рзава, вода Црног Рзава је током лета топла.

После 23 километра тока у селу Вардиште у Републици Српској спајају се Бели и Црни Рзав и формирају нову реку имена Рзав, која тече до ушћа у Дрину код Вишеграда.

Кањон Рзава од Мокре Горе до Вишеграда вековима је био друмски правац путника и занатлија, стаза која спаја Јадран са централним Балканом, али и крвави пут војски које су се њиме кретале ка западу и истоку. Читавим током Рзава ишла је некада стара пруга коју су градили аустријски заробљеници. Стотине радника је оставило своје животе у рзавским стенама бушећи тунеле. Изузетни пејзажи кроз које пролази ова река у свом кањону карактеришу високе и стрмне хридине сивих и белих тонова, по којима расту четинари и својом лепотом остављају малобројне посетиоце без даха.

Укупна дужина Црног Рзава, Белог Рзава и Рзава је око 75 километара. У води живе пастрмке, плотице, скобаљ и клен. Младица има највише. Овај незагађени екосистем преставља природно место за њихов мрест. Када достигну одређену величину враћају се у Дрину.

Званично најчистија река у Србији, до Ариља пролази и кроз ненасељене пределе, а пошто протиче кроз чист кречњачки кањон Велики Рзав је потпуно бистар и питак, препун рибе и рачића. На овој реци никада није исто и никада није досадно. Река тече далеко од путева и села кроз четири кањона. Височки кањон је најужи и најопаснији када надођу воде са планина, Радошевски кањон је врло леп и подсећа на кањон Таре. Кањон Орловаче је атрактиван, а четврти, Рошки кањон ће нажалост бити потопљен због изградње бране у Сврачкову.

 

Пише Весна Миладиновић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању