NAJČISTIJE REKE U SRBIJI
Rzav je pojam za bistru vodu

Od izvorišta u selu Zaovine, na Tari, Beli Rzav koji nastaje od Karaklijskog Rzava i Baturskog Rzava protiče i useca svoje korito podnožjem Šargana, a zatim teče kroz selo Mokra Gora. Boja korita Belog Rzava je izrazito bele, svetle boje, zbog kamenja koje se nalazi u njenom koritu. Dubok, prelep kanjon, sa izuzetno hladnom vodom i tokom leta, okomitih litica koje se mestimično gotovo sklapaju nad glavom, u jednom delu je potrebno pregaziti, nemoguće je pratiti obalom. U središnjem toku reke je spektakularna klisura dužine oko dva kilometra, jedan od naživopisnijih kanjona na našim prostorima koji predstavlja pravi izazov i fenomenalnu zabavu.

Crni Rzav je dobio ime po tamnoj boji serpentinske podloge preko koje protiče. Izvire u Carevom polju pod Čigotom, u selu Draglica, i teče centralnim delom Zlatibora. U svom toku pravi lepe kanjone. Poznato Ribničko jezero, drugo veštačko jezero na Zlatiboru i dosta veće od jezera u turističkom centru, izgrađeno je na reci Crni Rzav i služi za vodosnabdevanje Zlatibora i Čajetine. Za razliku od hladnog Belog Rzava, voda Crnog Rzava je tokom leta topla.

Posle 23 kilometra toka u selu Vardište u Republici Srpskoj spajaju se Beli i Crni Rzav i formiraju novu reku imena Rzav, koja teče do ušća u Drinu kod Višegrada.

Kanjon Rzava od Mokre Gore do Višegrada vekovima je bio drumski pravac putnika i zanatlija, staza koja spaja Jadran sa centralnim Balkanom, ali i krvavi put vojski koje su se njime kretale ka zapadu i istoku. Čitavim tokom Rzava išla je nekada stara pruga koju su gradili austrijski zarobljenici. Stotine radnika je ostavilo svoje živote u rzavskim stenama bušeći tunele. Izuzetni pejzaži kroz koje prolazi ova reka u svom kanjonu karakterišu visoke i strmne hridine sivih i belih tonova, po kojima rastu četinari i svojom lepotom ostavljaju malobrojne posetioce bez daha.

Ukupna dužina Crnog Rzava, Belog Rzava i Rzava je oko 75 kilometara. U vodi žive pastrmke, plotice, skobalj i klen. Mladica ima najviše. Ovaj nezagađeni ekosistem prestavlja prirodno mesto za njihov mrest. Kada dostignu određenu veličinu vraćaju se u Drinu.

Zvanično najčistija reka u Srbiji, do Arilja prolazi i kroz nenaseljene predele, a pošto protiče kroz čist krečnjački kanjon Veliki Rzav je potpuno bistar i pitak, prepun ribe i račića. Na ovoj reci nikada nije isto i nikada nije dosadno. Reka teče daleko od puteva i sela kroz četiri kanjona. Visočki kanjon je najuži i najopasniji kada nadođu vode sa planina, Radoševski kanjon je vrlo lep i podseća na kanjon Tare. Kanjon Orlovače je atraktivan, a četvrti, Roški kanjon će nažalost biti potopljen zbog izgradnje brane u Svračkovu.

 

Piše Vesna Miladinović

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju