Šaban Šaulić – jedan i neponovljiv

Upravo ovim rečima iz pesme „Izdrži moj bol“, jedne od bezbroj koje je za života stvorio, pevač kao da je naslutio svoj kraj. Utihnuo je jedan od najlepših i najraskošnijih glasova srpske i jugoslovenske estrade. I ceo Balkan žali. Šabanovim odlaskom kao da se okončala i čitava jedna muzička epoha, u kojoj nije bilo skandala i zlobe, već mnogo uživanja, lepih pesama, derta i najfinije opevane tuge…

Ja star nisam da bih rek’o svom životu: Zdravo!“ Još 1987. godine prvi put je taj stih otpevao Šaban Šaulić (68). I nije bio star, iako je već za života postao legenda, kada je 17. februara 2019. godine, u sedam sati ujutro poginuo. Nepažnjom, divljačkom vožnjom, u alkoholisanom stanju, 34-godišnji vozač „mazde 6“ na putu Bilefeld–Gutersloh, u Nemačkoj, udario je otpozadi u vozilo „seat“ u kojem su se sa koncerta vraćali Šaban Šaulić, njegov kum Slobodan Stojadinović i Mirsad Kerić, muzičar.

Prethodnog dana sa kolegama Sekom Aleksić, Draganom Kojićem Kebom, Majom Berović i Darom Bubamarom je putovao istim letom za Beč. Raspoložen, nasmejan, tih kao i uvek, Šaban je želeo samo jedno – da se što pre vrati kući. Da otpeva koncert u klubu „Farinda“, u Bilefeldu, u Nemačkoj, sa koleginicom Teom Tairović i da se vrati supruzi Goci, ćerkama Saneli i Ildi, sinu Mihajlu, unuku Luki i unukama Uni i Emi. Kažu, koncert je bio nezaboravan, on kao i uvek fenomenalan, nikome nije ostao dužan sliku ili bar osmeh.

– Ne mogu da verujem da ga više nema. Sinoć je imao, po mom mišljenju, jedan od najboljih nastupa, publika nikad bolja… Ljudi su prilazili da se slikaju, on se i tokom nastupa slikao sa fanovima. Zaista sam u šoku. Nisam svesna šta se dogodilo. Znam samo da ću ga pamtiti do kraja života onakvog kakav je sinoć bio, veseo i nasmejan – objavila je Tea, koja je samo pukom srećom izbegla da se nađe u autu smrti. – Ja sam izgubila kofer u toku leta, i nervirala sam se zbog izgubljenog kofera, a Šaban i njegov kolega mi kažu: „E, da si išla našim letom, ne bi izgubila kofer“. Da sam išla njihovim letom, bila bih i sa njima u tim kolima – rekla je pevačica.

A da ga je nešto vuklo kući, a odvuklo u smrt, potvrdio je i Boban Stojadinović, Šabanov kum i jedini preživeli iz smrskanog automobila.

Nastavak pročitajte u broju 3135.