СРБИ ПРАВОСЛАВЦИ И СРБИ КАТОЛИЦИ:
САГА О ПОРОДИЦИ РУНДО

Ковач је написао роман о свом колеги, доктору Петру Рунду, који је живео и радио одређени период у Требињу, све до 1942. када је под тајанственим околностима обешен у усташком затвору. Истиче да му је приликом писања много помогао син др Петра Рунда, др Михаило Рундо (87), анестезиолог у пензији који живи на релацији Франкфурт – Рисан, и овај роман је у ствари његова исповест.

Живот др Петра Рунда био је врло интересантан, а његов студентски пут невероватан. Он је добио стипендију од Русије у коју је отишао за време Првог светског рата, захваљујући томе што је његовом матурском испиту присуствовао лично краљ Никола (маја 1914.) и препоручио га за стипендију. У Русији је Петар прешао 10.000 километара бежећи пред бољшевицима, тако да је од Москве стигао до Владивостока где га је амерички ратни брод покупио и вратио у Дубровник уводи нас у причу аутор романа др Драган Ковач.

Ковач истиче да се стари Требињци који су познавали доктора Петра Рунда најлепше изражавају о том лекару и његовој породици.

Његов отац Ристо Рундо (Србин православац, из Мостара, који је једно време живео и у Црној Гори), као и његов таст Михо Дежуловић (Србин католик, пореклом са Пељешца, касније настањен у Дубровнику) били су врло интересантни и харизматични људи. А њихови животи су инспирација за ову дирљиву историјско-породичну сагу, о јунацима који су били јасно национално опредељени, додаје аутор.

Али, како је дошло до тога да се лекар, специјалиста за ургентну медицину, лати пера?

Почетком 2013. одлучио сам да напишем дужу приповетку о погибији мог брата на фронту према Дубровнику, првог октобра 1991. када су га мртвог донели у Службу хитне медицинске помоћи, у којој сам баш тога дана био дежурни! На крају је од свега испао читав роман, веома читан у Херцеговини.

Пише Марина Булатовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању