SRBI PRAVOSLAVCI I SRBI KATOLICI:
SAGA O PORODICI RUNDO

Kovač je napisao roman o svom kolegi, doktoru Petru Rundu, koji je živeo i radio određeni period u Trebinju, sve do 1942. kada je pod tajanstvenim okolnostima obešen u ustaškom zatvoru. Ističe da mu je prilikom pisanja mnogo pomogao sin dr Petra Runda, dr Mihailo Rundo (87), anesteziolog u penziji koji živi na relaciji Frankfurt – Risan, i ovaj roman je u stvari njegova ispovest.

Život dr Petra Runda bio je vrlo interesantan, a njegov studentski put neverovatan. On je dobio stipendiju od Rusije u koju je otišao za vreme Prvog svetskog rata, zahvaljujući tome što je njegovom maturskom ispitu prisustvovao lično kralj Nikola (maja 1914.) i preporučio ga za stipendiju. U Rusiji je Petar prešao 10.000 kilometara bežeći pred boljševicima, tako da je od Moskve stigao do Vladivostoka gde ga je američki ratni brod pokupio i vratio u Dubrovnik uvodi nas u priču autor romana dr Dragan Kovač.

Kovač ističe da se stari Trebinjci koji su poznavali doktora Petra Runda najlepše izražavaju o tom lekaru i njegovoj porodici.

Njegov otac Risto Rundo (Srbin pravoslavac, iz Mostara, koji je jedno vreme živeo i u Crnoj Gori), kao i njegov tast Miho Dežulović (Srbin katolik, poreklom sa Pelješca, kasnije nastanjen u Dubrovniku) bili su vrlo interesantni i harizmatični ljudi. A njihovi životi su inspiracija za ovu dirljivu istorijsko-porodičnu sagu, o junacima koji su bili jasno nacionalno opredeljeni, dodaje autor.

Ali, kako je došlo do toga da se lekar, specijalista za urgentnu medicinu, lati pera?

Početkom 2013. odlučio sam da napišem dužu pripovetku o pogibiji mog brata na frontu prema Dubrovniku, prvog oktobra 1991. kada su ga mrtvog doneli u Službu hitne medicinske pomoći, u kojoj sam baš toga dana bio dežurni! Na kraju je od svega ispao čitav roman, veoma čitan u Hercegovini.

Piše Marina Bulatović

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju