Церемонија по жељи саме краљице
САХРАНА ЕЛИЗАБЕТЕ ДРУГЕ

Престолонаследник Александар и његова супруга принцеза Катарина присуствовали су у Лондону државној сахрани краљице Елизабете Друге. Она није само у сродству са тим огранком наше владарске династије (преко престолонаследникове бабе, краљице Марије), већ му је, заједно са својим оцем, тадашњим британским краљем Џорџом Шестим, била и кума на рођењу 1945. у Лондону.

Крштење су обавили патријарх Гаврило и владика Николај Велимировић (који је данас светац у Српској православној цркви) 24. октобра 1945. у Вестминстерској опатији. Краљ Чарлс Трећи је ујак престолонаследника Александра, будући да је његов отац  принц Филип, покојни Војвода од Единбурга, био син грчког и данског принца Андреја, брата грчког краља Константина, прадеде по мајци престолонаследника Александра.

Претходног дана, у недељу, 18. септембра,  Александар и Катарина присуствовали су пријему за краљевске породице и шефове држава, који су приредили нови британски краљ Чарлс Трећи и његова супруга Камила у Бакингемској палати. Престолонаследник и његова супруга су истог дана такође одали пошту покојној Краљици на одру у Вестминстерском холу.

„Ово је веома тужан дан, дан када смо рекли последње збогом и опростили се од моје куме, изузетног монарха која је неизбрисиво обележила време у коме живимо, као најдуже владајући суверен Уједињеног Краљевства. Преминула је, али ће сећање на њу вечно живети, а сви који смо је познавали ћемо га брижљиво чувати. Захвалан сам на свим тренуцима које смо заједно поделили, на њеним љубазним и брижним речима и на њеној љубави. Сигуран сам да ће мој драги ујак краљ Чарлс Трећи бити достојан следбеник своје велике мајке, и знам да ће он, са истом оданошћу и одлучношћу коју је имала краљица Елизабета Друга служити свом народу и својој земљи као монарх Уједињеног Краљевства и осталих земаља Комонвелта. Краљичин сјајан, изузетан пример водиће га у обављању његове важне дужности“, изјавио је овом приликом престолонаследник Александар.

Члановима британске краљевске породице придружили су се многи угледни званичници у испраћају покојне краљице на вечни починак. Осим Карађорђевића из Србије, били су и јапански цар Нарухито са супругом Масако, шведски краљ Густав Шеснаести са супругом Силвијом, белгијски краљ Филип са супругом Матилдом, Шпански краљ Фелипе Шести са супругом Летисијом, холандски краљ Вилем-Александер са супругом Максимом, данска краљица Маргарета Друга са сином, престолонаследником принцем Фредериком, норвешки краљ Харалд Пети са супругом Соњом, принц Алберт од Монака са супругом Шарлин, луксембуршки велики војвода Анри, лихтенштајнски принц Адам Други, јордански краљ Абдулах Други са супругом Ранијом, брунејски султан Хасанал Болкнах ибн Омар Трећи, омански султан Хајтам бин Тарик ал Саид, малезијски краљ Абдулах, катарски емир Тамим бин Хамад Ал Тани, бугарски цар Симеон, грчка краљица Ана-Марија и њен син престолонаследник принц Павлос и многи други.

 

Приредио Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању