СЕОСКЕ КУЋЕ ЗА МЛАДЕ
Сами бирају, Министарство плаћа

Да млади људи не беже са села главом без обзира, само ако имају основне услове за пристојан живот у руралној средини, доказ је и прошлогодишњи врло успешно реализован Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину куће са окућницом Министарства за бригу о селу. Због великог интересовања конкурс је поново расписан и крајем фебруара, за 2022. годину, уз минимално измењене услове. За ове намене је за сада одвојено пет стотина милиона динара, и како је максимални износ који се  може добити за куповину једне куће 1,2 милиона динара, а има и јефтинијих некретнина, претпоставка је да ће још око пет стотина породица и пољопривредника на овај начин стећи дом.

Прошле године је, да подсетимо, 651 кућа на селу добила нове власнике и станаре, у сто јединица локалне самоуправе. Међу њима је 515 парова, 55 самохраних родитеља  и 81 млади пољопривредник. Већина њих су већ живели на селу (519 породица), док су 132 куће додељене паровима који су претходно живели у граду. Повремено су се њихове приче могле пропратити и у медијима, па смо тако видели и уверили се у тезу с почетка овог текста: село није „баук“ за младе људе, посебно ако у новом домаћинству имају све што је неопходно за комфоран и самосталан породични живот: довољан број соба, уређено купатило и кухињу, воду и струју, нов намештај, очувану дрвенарију, башту у којој деца могу да се играју… Многи од њих су се на овај начин ослободили „окова“ подстанарског живота, и добили могућност да коначно буду „свој на своме“. Има ту и породица које су живеле у бројним заједницама, са више генерација, где и поред најбоље воље и слоге, није лако сачувати мир и љубав. Уз кућу су многи добили и имање, као и помоћне сеоске просторије и зграде, па им управо и могућност да сами производе храну, узгајају пилиће или крупнију стоку, или чак развију уносни агробизнис – делује врло привлачно.

С друге стране, мотив надлежног Министарства је јасан: оживети село и пољопривредну производњу, повећати наталитет, вратити дечји смех на ливаде и пропланке, у сеоске школе. „Очекујем да ће се овај посао завршити за месец-два и да ће након тога нова Влада подржати предлог који смо академик Драган Шкорић и ја најавили, а то је да ове године чак пет хиљада кућа нађе нове власнике“, рекао је тим поводом министар Милан Кркобабић. Ако смо га добро схватили, иако је конкурс званично отворен до новембра, односно до „истека залиха“, очекује се да ће интересовање бити велико, те да ће свих пет стотина сеоских кућа бити усељено већ до лета. Јер, ове године ће, а то је једна од новина у односу на прошлу, средства бити додељивана сукцесивно, а како је министар наговестио, у складу са интересовањем, повећаваће се и буџет намењен за овај пројекат, како би сви који то желе, а испуњавају услове, добили свој кров над главом. Друга је новост да ће се новац уплаћивати локалној самоуправи, а онда ће представници локалне самоуправе, у присуству оних којима су средства додељена, директно вршити трансфер продавцу куће, док ће се кућа и окућница књижити на нове власнике.

 

Пише Сања Лазаревић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању