Историјски сусрет лидера Кине и Саудијске Арабије
САМИТ СВИХ САМИТА

Кинески председник Си Ђинпинг слетео је на међународни аеродром Краљ Халид у саудијској престоници Ријаду у пратњи четири ловца краљевског саудијског ваздухопловства, а затим шест авиона акробатике који су испуштали зелене и црвено-жуте димне завесе, у бојама националних застава две државе. На аеродрому је одјекнула салва из 21 топа када је председник крочио на љубичасти тепих, а све то је преносила државна саудијска телевизија.

Четвородневна Сијева посета Саудијској Арабији не само да је означила прекретницу у односима две земље, већ би могла да пружи нови замах евроазијској интеграцији и прошири њен обим укључивањем држава Блиског истока. Председник Си жели остварење пројеката које је инаугурисао 2013, новог копненог и поморског Пута свиле, развијањем трговинских саобраћајница између Азије, Блиског истока, Европе и Источне Африке. Англоамерички стратези, пак, учећи од британског геостратега (и творца те науке) Халфорда Мекиндера (1869-1947), настоје да задрже утицај широм Евроазије и омету развој путева за које сматрају да би били штетни по инетересе САД и западних сила.

Си зна да је поуздан проток гаса, нафте и других природних ресурса пресудан за развој и сигурност Кине, а то схвата и престолонаследник Саудијске Арабије 37-годишњи Мухамед бин Салман Ал Сауд. Упућени сматрају да су у Ријаду Си и принц Мухамед разговарали о стратешким перспективама њихових држава у светлу онога што изгледа да је, нарочито од почетка рата у Украјини, формирање глобалног мултиполарног геополитичког поретка.

Мултилатерализам – заснован на међународном праву и са Уједињеним нацијама у средишту – треба, према идеји његових заступника, да преовлада у глобалној политици над „међународним поретком заснованим на правилима“. Потоњи је за Кину и Русију, али и за већину земаља Глобалног југа, заправо само синоним за диктат и надмоћ Запада.

Си је у Ријаду изјавио „и даље ћемо јачати кинеску иницијативу појас и пут, и визију Саудијске Арабије до 2030. године, продубити и оправдати практичну сарадњу у свим областима“. Такође ће Саудијска Арабија и друге заливске државе настојати да продубе своје стратешке савезе са Кином, нарочито у светлу изгледа за нестабилност тржиша и процес дедоларизације. Свега тога су свесне и државе Залива (Персијског или Арапског), Индија, Иран, Пакистан и Турска.

Истиче се стратешка предност Саудијске Арабије смештене у региону који повезује Азију, Африку и Европу. У Ријаду сматрају да је то „капија ка Блиском Истоку, арапском и муслиманском свету.“ Кина препознаје важност Ријада на регионалном и глобалном нивоу.

 

Пише Борислав Коркоделовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању