Источни поглед на светске ризике
САМИТ У ПЕКИНГУ

Високе делегације из готово 150 држава и 40 међународних организација су се на форуму Иницијативе Појас и пут (ИПП) у Пекингу придружиле председнику Кине Си Ђинпингу и руском председнику Владимиру Путину усредсређени на трговину, инвестиције, дугорочни привредни развој, смањење сиромаштва и мултилатералну сарадњу, инфраструктуру.

Обе стране су се бавиле „смањивањем опасности“, али су исказале драматично различито поимање ризика и како се носити са њима. Кинеска усредсређеност на економски развој је у потпуној супротности са тренутно ратним преокупацијама Запада. То одражава оштру глобалну поделу.

На међународном форуму у Пекингу је Кина је исказала посвећеност изградњи инфраструктуре, а председник Си је указао да ће званични Пекинг остати на путу развоја Глобалног југа. Обећао је да ће за највећи пројекат инфраструктуре у људској историји у наредних пет година бити додељено 780 милијарди јуана (107 милијарди америчких долара). Готово истовремено председник Џо Бајден је објавио план за 106 милијарди долара намењених савезницима у ратовима на Блиском истоку.

Си је рекао да пројекат ИПП остаје централни у геополитичкој визији кинеског руководства и уско повезује развој те државе са земљама Глобалног југа. Према домаћим аналитичарима, ИПП је кључни фактор у глобализацији Кине. „Доживљавање развоја других народа као претње или прихватање економске међузависности као ризика, неће побољшати нечији властити живот или убрзати нечији развој“, поручио је Си.

Лидер је представио акциони план од осам тачака у коме је нагласак на финансирању „малих и лепих“ пројеката за побољшање животних услова у земљама у развоју, у поређењу са великим подухватима из претходних година. Обећао је, такође, да ће Кина подржати отворену глобалну привреду, подстаћи трговину робом и услугама, промовисати дигиталну економију, уклонити сва ограничења приступа страним улагањима у производни сектор у Кини, те помоћи еколошком развоју.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји рекао је да је земља спремна да сарађује на другим развојним пројектима, укључујући Партнерство за глобалну инфраструктуру и инвестиције о коме је причала Група седам (Г7) највећих привреда Запада. Ванг је додао да је „најамбициознија визија“ исказана на самиту, уједињење са другим земљама ради модернизације човечанства. Такође је рекао да је Форум послао јасан сигнал подршке отворености и сарадњи, суочен са „менталитетом хладног рата и блоковским сукобљавањем“.

 

Пише Борислав Коркоделовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању