Четвородневна радна недеља
САН ИЛИ РЕАЛНОСТ

Од јуна до децембра прошле године, 61 компанија у Великој Британији увела је, као експеримент, скраћено радно време за своје запослене: у већини случајева су им понудили продужени викенд, петак суботу и недељу, а тек понегде, тамо где је процес производње то налагао, у питању је био краћи радни дан, шесточасовни уместо осмочасовног.

Истраживање је организовао тим стручњака са Универзитета у Кембриџу, у сарадњи са колегама са Бостонског колеџа, истраживачком организацијом „Аутономија“  која се бави будућношћу запослења и непрофитном организацијом „Глобална четвородневна недеља“. Првенствени циљ је био да се утврди како ће запослени реаговати на ову промену, али и – како ће се то одразити на послодавце, односно продуктвност и профит фирме.

Што се тиче радника, њихова позитивна искуства и задовољство скраћеном радном недељом су били очекивани, мада можда не у толиком обиму. Али, и код послодаваца је овај шестомесечни експеримент добио „пролазну оцену“ па ће, како је наведено, 92 одсто компанија наставити са оваквим начином рада, од чега ће скоро трећина трајно увести рад од понедељка до петка. Зашто и не би када је већини профит порастао у просеку за 1,4 одсто, док је у 24 предузећа тај скок износио чак невероватних 30 процента.

У чему је тајна?

Од 2.900 радника обухваћених овим истраживањем, чак 71 одсто су навели да им је значајно смањен синдром „сагоревања на послу“, 39 одсто испитаних тврде да су под мањим стресом, а скоро половина изјављује да су сада задовољнији послом него пре. Мање је умора, нервозе, људи су више спавали и побољшало им се ментално здравље, те су самим тим били продуктивнији, мотивисанији и вреднији на послу.

„Заиста смо охрабрени резултатима који су указали на вишеструку корист четвородневне радне недеље и за запослене и за компаније“, изјавио је Дејвид Фрејн, сарадник истраживач са Универзитета Кембриџ, лидер тима који је разговарао са радницима. „Постоји много добрих ефеката, што би требало да мотивише и друге компаније и индустрије да то покушају“, додао је Фејн.

 

Пише Сања Лазаревић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању