Шатор од дланова Маје Вујашанин

Мало се зна о уметничкој вредности наших фресака. Италијански историчари уметности имају обичај да кажу да је ренесанса почела сликарством из манастира Сопоћани! Уместо да се дичимо и хвалимо на сва уста, ми прихватамо то тако, здраво за готово. Лично, поносна сам што сам Српкиња, што живим у овој земљи и захвална сам за дар спознаје вредности које ме окружују“, каже наша саговорница, која се, осим сликарством, бави и рестаурацијом и конзервацијом икона и мозаика

У Галерији „Сингидунум“, Кнез Михаилова 40, од 12. до 22. jуна, биће постављена изложба „Шатор од дланова“ Маје Вујашанин, дипломираног сликара и рестауратора-конзерватора. Посетио-ци ће имати прилику да виде 12 слика у комбинованој техници, а ми смо тим поводом разговарали са овом таленто-ваном уметницом и занимљивом женом.

Најпре, зашто „Шатор од дланова“?

Зато што се мисли на Уточиште, које ми пружа моје сликарство. После више од 15 година вратила сам се сликању за своју душу, без грча свакодневних обавеза, без јурњаве као по шинама. Велику паузу сам направила од претходне изложбе, у истој овој галерији, 2002. године.

Наставак прочитајте у броју 3150.