Šator od dlanova Maje Vujašanin

Malo se zna o umetničkoj vrednosti naših fresaka. Italijanski istoričari umetnosti imaju običaj da kažu da je renesansa počela slikarstvom iz manastira Sopoćani! Umesto da se dičimo i hvalimo na sva usta, mi prihvatamo to tako, zdravo za gotovo. Lično, ponosna sam što sam Srpkinja, što živim u ovoj zemlji i zahvalna sam za dar spoznaje vrednosti koje me okružuju“, kaže naša sagovornica, koja se, osim slikarstvom, bavi i restauracijom i konzervacijom ikona i mozaika

U Galeriji „Singidunum“, Knez Mihailova 40, od 12. do 22. juna, biće postavljena izložba „Šator od dlanova“ Maje Vujašanin, diplomiranog slikara i restauratora-konzervatora. Posetio-ci će imati priliku da vide 12 slika u kombinovanoj tehnici, a mi smo tim povodom razgovarali sa ovom talento-vanom umetnicom i zanimljivom ženom.

Najpre, zašto „Šator od dlanova“?

Zato što se misli na Utočište, koje mi pruža moje slikarstvo. Posle više od 15 godina vratila sam se slikanju za svoju dušu, bez grča svakodnevnih obaveza, bez jurnjave kao po šinama. Veliku pauzu sam napravila od prethodne izložbe, u istoj ovoj galeriji, 2002. godine.

Nastavak pročitajte u broju 3150.