Трагична судбина браће Милић са Космета
СЕЋАЊЕ НА ЈУНАКЕ

Оно што  је живот изрежиро у случају три брата Милић са Косова и Метохије, нажалост трагично,  тешко је и филмским сценаристима да замисле. Прича о три брата  Милић, три младића, јунака, толико је трагична  да сузе саме крену, да дах у моменту стаје, да срце хоће да препукне…

-Рат ми је однео најмилије. Живим само да бих очувала сећање на моја три хероја, на три угашена цвета. Живим, а као да нисам жива -прича Нада Милић, мајка  која је изгубила три сина. за време и непосредно после НАТО бомбардовања. -Иако је прошло више од двадесет година од трагедије која је задесила моју породицу, не прође дан, не прође сат, минут, а да не помислим на своју децу.

Двдесетшестогодишњи близанци Срђан и Бобан Милић  априла 1999. године погинули су као припадници Војске Југославије бранећи Космет и Приштину, где су живели.

Најпре је погинуо Срђан, потпоручник. Био је у возилу са још три војника. Наишли су на мину код Србице у Дреници. Сва три војника су погинула, а Срђан је због тешких повреда преминуо 4. априла, 12 дана од почетка  бомбардовања тадашње Савезне Републике Југославије.

Десет дана касније, 14. априла, на ратном задатку погинуо је и Бобан, поручник Војске Југославије. Он се код Ђаковице налазио у оклопном возилу са још седморицом војника кад су их погодиле две ракете НАТО- а  на термо навођење.

– Сећам се да ми је Бобан пре одласка у јединицу рекао: „Мајко, ако идеш Срђану на гроб, запали и за мене свећу.“ Он је хтео да каже да ја то уместо њега урадим, а на нашу велику несрећу, испало је да треба и за њега да је запалим – прича кроз сузе  Нада Милић.

После бомбардовања, Нада, њен супруг Драгољуб и њихов најстарији син Горан живели су једно време у Косовској Митровици,  а онда се преселили у Краљево. С приштинског гробља на краљевачко Ново гробље пренесени су и посмртни остаци двојице близанаца. Трећи, најстарији син, годину дана, свакога дана по завршетку посла, а радио је у краљевачкој царинарници, обилазио је гробове своје браће, седео крај њих и туговао.

– Туга за браћом била је толика да Горан није издржао. Срце му је препукло од бола. Преминуо је у сну, 13. маја 2000. године, а имао је само 28 година. Био је верен и пред женидбом. Сахрањен је у гробници поред браће. Тамо сада почива и мој супруг Драгољуб, који је умро 2011 године – прича Нада.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању