Наш стварни свет
ШЕКСПИР ФЕСТ

Овај јединствени фестивал у нашој у земљи, који од 2014. године публици представља савремене светске продукције Шекспирових дела, ове године се одржава од 29. јуна до 5. јула у Вили Станковић у Чортановцима, крај Дунава. У случају кише ту је Српско Народно Позориште у Новом Саду. Десети по реду Шекспир фестивал изнова ће нам представити како други играју Шекспира, зашто га играју, шта све проналазе у њему, а потом и где је у свему томе наше позориште.

Биће приказано осам представа позоришта која долазе из Јерменије, Турске, Велике Британије и Србије, а смотру ће отворити “Богојављенска ноћ” у режији Ивана Вање Алача, као део тек уведене програмске целине „Мој први Шекспир“. У оквиру ње представу поставља екипа од редитеља и драматурга до глумаца и остатка ауторског тима којима је заједничко да никада раније нису учествовали у неком комаду рађеном по Шекспировом опусу. Овог пута Алач је такву екипу пронашао у новосадском Позоришту младих и тамошњој Академији уметности. Како каже уметнички директор фестивала Никита Миливојевић, „циљ је код младих разбити страх када се суоче са Шекспиром и питањем како велико дело у стиху поставити на сцену, подстаћи их да размишљају о тим бисерима светске књижевности не као о музеју у стиху већ стварном свету, нашем свету“.

Међу осталим представама истичу се јерменски спектал „Ромео и Јулија“ са двадесет учесника на бини, а затим и турски „Магбет, кошмар за двоје“ коју Миливојевић најављује као „откачено тумачење познате Шекспирове драме у извођењу двоје глумаца, са радњом која се дешава током једне ноћи у спаваћој соби и уз много хумора“.

Посебно је занимљива представа „Перикле“ која је у Србији извођена својевремено први пут управо на Шекспир фестивалу. Овог пута нам је представљају гости из Велике Британије и то на два начина, у две верзије – једна је за обичну публику, а друга посебно спремљена, уз помоћ и савете стручњака, за особе са аутизмом. Обе варијанте су минималистичке и маштовите.

Ту негде настаје прелаз између представа главног и пратећег програма који има још храбрија тумачења Шекспира каква је „После Отела“ америчке ауторке Гије Форакис, црна комедија о дешавањима након радње „Отела“ кроз која нас води једна дворска луда. Млади глумци из Инђије, бивши студенти Никите Миливојевића окупљени око креативног центра „Артеље“, извешће „Укроћену горопад“.

 

Пише Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању