СТРУЈА УБИЈА, ЗАР НЕ?
Селфи на 25.000 волти

Једни кажу да је реч о новој опасној игри са друштвених мрежа, други да се и овде ради о младалачкој лудости и неразмишљању. Шта год да је – убија. Односно убија струја. И то она од 25.000 волти. Тако је пре неколико дана на Железничкој станици у Руму настрадао младић у послепоноћним сатима када је покушао да се попне на вагон теретног воза. Несрећни двадесетогодишњак и његов друг чекали су воз за Шабац, а претпоставка је да су, да би прекратили време, решили да се попну на вагон и направе фотографије.

Компаније “Србија Карго” а.д. и “Инфраструктура железнице Србије” саопштиле су недавно да “због пењања на вагоне од последица струјног удара из контактне мреже годишње на српским пругама настрадају три до четири особе, а најчешће је реч о младима”.

          И заиста. Само кратким прегледом вести у последњих неколико година стиже се до потврде ове информације. Тако младалачка игра умало није коштала главе четрнаестогодишњака из Београда. Он је са другом скакао са вагона на вагон у Макишу, а онда је улетео у струјно коло и завршио на Дечјој клиници у Тиршовој улици. Као и после сваке несреће, тако су се и после ове огласили надлежни, односно “Инфраструктура Железнице Србије”.

“Чинимо све што је у нашим могућностима да се овакве несреће не догађају или понове. Имамо обезбеђење и знаке упозорења, али је неопходно да се правила поштују и да се схвате све опасности пењања на вагоне”

Узалуд. Следећа вест је гласила: “Ужас на Железничкој станици у Сремској Митровици – младића (17) ударило 25 000 волти док се пењао на теретни вагон”. И опет је уследио апел надлежних и опет је вест гласила: “Због селфија ударило га 25.000 волти”. Његови иницијали су М.Н, има 18 година и попео се на цистерну вагон како би направио селфи. Са истом намером у Лесковцу се попео на вагон седамнаестогодишњак. И прошао исто. Безмало половина тела захваћена му је опекотинама трећег степена и животно је угрожен.

И у Пожеги се десило слично. Девојчица од четрнаест лета попела се на вагон да друштву покаже како је храбра и да то, свакако, и овековечи. Ушла је у струјно коло и направила проблем. Медији су тада мало прозвали и надлежне, па су ови, по ко зна који пут издали саопштење: “Инфраструктура железнице Србије’ изражава жаљење због несреће која се догодила у железничкој станици Пожега, али и овом приликом подсећамо да због великог напона струје од 25.000 волти који пролази кроз контактну мрежу, није неопходно да се она додирне па да се доживи струјни удар. Довољно је да се само уђе у струјно коло, које може бити и до два метра удаљено од контактне мреже. И овај пут упозоравамо на велику опасност коју са собом носи неодговорно пењање најчешће младих на железничке вагоне, јер се такви поступци по правилу завршавају струјним ударом и најчешће трагично”.

 

Пише О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању