Ивица и Марица у „Српском Холивуду“
СЕЛО МУТАЊ НА РУДНИКУ

Када се из малог, али током лета врло живахног места Рудник, препуног младих спортиста, основаца и средњошколаца, крене пут Горњег Милановца, на перивоју пре укључења  на Ибарску магистралу, смештена су два врло популарна ресторана у којима се нуди изврсна домаћа храна, али и сјајан поглед на планину Рудник, на зелене обронке и падине овог прелепог дела Шумадије, а када је баш ведро, поглед сеже далеко, далеко… Управо са тог места најбоље се види и велики, џиновски натпис, удаљен тек неколико километара, на другој страни брда: Srpski Holywood, који привлачи пажњу гостију, пролазника и туриста. Аутор овог натписа је Иван Јаковљевић, илити Иво Цар, како се сам представио, мултимедијални уметник, сликар, вајар и филмаџија-аматер. У разговору са њим сазнајемо како је настала ова „словна инсталација“, али и још низ других необичних садржаја на његовом имању.

– Јавности сам постао познат крајем 2007. године када сам на брду Стражевица, близу своје куће, изградио натпис „Srpski Holywood“, налик оном у Лос Анђелесу. Натпису који сам изградио недостаје једно слово „L“ како не би био потпуна копија оригинала из Калифорније. На тај корак сам се одлучио из своје велике љубави према филмској уметности а и желећи да на овај начин, а знајући да ће то бити бити занимљиво људима, допринесем развоју туризма на Руднику. Након изградње натписа, па све до данас, велики број туриста долази, не само у моје село Мутањ, већ и на планину Рудник.

Видевши да су туристи почели да долазе, то је Ивану послужило као инспирација да околни простор обогати додатним садржајима. Од тада до данас, скоро сваке године  са пријатељима и породицом, гради по неки нови детаљ, украс, причу.

– Средином 2010. године смо дуж пута којим се долази код нас, изградили „Земљу Чаробњака из Оза“, тематски парк по узору на дечији култни филм из далеке 1939. године „Чаробњак из Оза“. У јулу 2017. смо изградили највећу љуљашку у Србији „Sky SWING“, на простору испод натписа. Прошле године смо, у част супругиног и  мог брака, додали и платформу љубави „I LOVE YOU“ на ливади изнас „Холивуда“. Затим и Шумадијску праћку, такође и „Луди камен“ – место завета на вечну љубав. На ту идеју смо дошли пошто се претходних година неколико младих парова верило управо овде, код нас, па смо сада направили и место идеално за просидбу.

„Српски Холивуд“ је за сада излетиште на које туристи долазе из свих крајева наше земље, углавном викендом, током целе године, али највише од почетка маја, па све до октобра. У том периоду посетиоцима се наплаћујее улаз, 150 диинара за одрасле, 50 динара за децу од шест до 14 година, док они млађи од шест не плаћају ништа. Приходом од улаза, објашњава нам Иван, одржавају овај туристички комплекс и праве нове садржаје. Ко се одлучи да дође „ван сезоне“, током јесени, зиме и раног пролећа, неће платити улазницу, тада је бесплатно, али уколико жели, може да убаци новац у касицу на улазу, као неки вид добровољне донације. Имање је удаљено километар и по од Ибарске магистрале, а пут је макадамски и, како кажу домаћини, добро обележен путоказима. Када стигнете у ову бајковиту „филмску“ оазу, можете се напити изворске воде, са чесме која је постављена одмах уз натпис, али других угоститељских понуда понуда за сада нема.

Деца ће посебно уживати, јер је од недавно ово имање у селу Мутањ добило нови садржај.

– Најновија атракција на којој сам са породицом радио пуних шест месеци је завршена пре неколико дана. То је бајка „Ивица и Марица“. Више од 10 година сам маштао да тај пројекат реализујем и тек ове године су стекли услови за то. Кућица је израђена од металне конструкције за коју је, за бочне зидове, причвршћен лим, а за кров дрвене  табле и тегола која је прикуцана одозго. Отац Зоран ми је највише помогао у свим пословима. Довозио ми је материјал са оближњег стоваришта, заваривао металне елементе који чине „костур“ кућице, превозио од куће до локације где се „бајка“ налази све што је потребно. Комшија Драган ми је помагао у градњи крова, ћерка Христина и син Стефан су ми помагали у осликавању саме кућице од слаткиша, док су супруга Наташа и мајка Маријана спремале ручак за нас док смо градили.

 

С. Л

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању