Serđi Lopez: dobar život u lošoj smrti

Španski glumac ima lice poznato iz „milion“ filmova, a za naše čitaoce je otkrio delove svoje uzbudljive životne priče, objasnio kakva je situacija sada u njegovoj kataloniji i zbog čega mu policija više ne dolazi na vrata

Najzabavniji gost ovogodišnjeg festivala „Kustendorf“ bio je glumac Serđi Lopez (53), koji je stigao na Mokru Goru sa italijanskim filmom „Srećan kao Lazaro“. Uvek nasmejan, spreman za druženje i razgovor, društvo je uveseljavao i svojom pričom, ali i pokretima lica, ruku i celog tela, kao i zvučnim efektima, kojima je dopunjavao znanje engleskog jezika. I sve smo razumeli.

Videlo se da je opčinjen što je bio gost Emira Kusturice, što je baš od njega dobio nagradu za buduću karijeru i što mu je režiser obećao ulogu u jednom od svojih sledećih filmova. Iako nikada nije želeo da bude glumac, Lopezova radna biografija deluje impresivno – u njoj je gotovo stotinu naslova koje je snimao širom Evrope. U Francuskoj je postao poznat 1997. sa melodramom „Vestern“, a već 1999. snimio je čak šest filmova u toku te godine, a jedan od njih bio je „Među tvojim nogama“, sa Havijerom Bardemom i Penelopom Kruz. Čovek koji je u mladosti mislio da će biti vozač autobusa ili mehaničar, daleko je dogurao, i to veoma brzo: već naredne godine snima napeti francuski triler „Moj prijatelj Hari“, koji mu donosi „Cezara“ kao najboljem glumcu u toj zemlji.

Već poznat i cenjen širom Evrope, hitovi se nižu u Lopezovoj karijeri, od britanske drame „Male prljave stvari“ Stivena Frirsa sa Odri Totu i „Panovog lavirinta“ u režiji meksičkog oskarovca Giljerma del Tora do „Žene za ukras“ sa Katrin Denev ili „Monaha“ sa Vensanom Kaselom. Prošle godine je, pored dela „Srećan kao Lazaro“, imao još jedan veliki uspeh – avanturistički film „Čovek koji je ubio Don Kihota“ u režiji slavnog Terija Gilijama.

Nastavak pročitajte u broju 3132.