Шешири су у моди

Модни аксесоар који ће свакако допунити вашу модну комбинацију, али и много више од тога, учинити да вас сви примете јесте: шешир, „московљанка“, токица, рагби качкет…Безвремени модни класик у виду панама шешира или жирардија или тренди шик у виду качкета… свака модерна жена ове сезоне треба да има нешто на глави 


Препустити се модним токовима и стилски упловити у оно што се зове „добар фазон“, ових сезона је подразумевало да обавезно „понесете“ нешто од аксесоара за главу. Шешир, „московљанку“, токицу, рагби качкет… било шта. У данашње време је изазов носити шешир. Јер, треба знати који вам стоји и са којим моделом сигурно нећете погрешити. Или, изгледа није баш све тако деликатно када је избор аксесоара за главу у питању јер чак 90 одсто клијентеле бренда MM couture наручује аксесоаре за главу управо преко инстаграм мреже, а да их и не проба. Раније су даме сате и сате проводиле код модисткиња, уклапале шешир по облику лица, уз гардеробу коју носе, „гађале“ нијансе боја уз одређену хаљину… а данас је то све једноставније. Погледаш слику, одабереш модел, кликнеш на дугме и жељени шешир је ускоро на твојој адреси. Али, трендови и те како постоје. Када сретнете Марију Минић или погледате њен инстаграм профил са шеширима које прави, одмах схватите да је то– то! Оно најпожељније што модерне „цице“ данас обавезно носе. – Када сам почела да правим шешире, нисам имала никакву идеју о бизнису – каже Марија. – У ствари, прво сам почела да правим наруквице и захваљујући њима добила велики број пратилаца на инстаграму а онда сам некако спонтано прешла на шешире, јер их обожавам и никада у радњи нисам могла да нађем себи шешир који ми одговара. Наћи радионицу која би вам по вашим нацртима правила шешире, није било ни мало лако. Управо због тога што неке радионице имају само по два калупа а ја сам хтела да дизајнирам различите шешире и разрађујем ову идеју у смислу да пратим дух времена. Али, за пет година колико радим, доста тога сам успела да организујем. У међувремену сам сама направила и неке своје калупе.

Колико модела сада производите и шта жене у Србији најрадије бирају?

 – Тренутно имам око десетак модела, али постоје разне двобојне варијанте, шешири са траком или без ње, са органдином испод траке, имам неке нове „поцепане“ шешире који се много носе, па оне „спаљене“. „Московљанке“ су хит већ дуже време а најтраженији је сигурно „жирарди“ модел од сламе, раван шешир са великим ободом, те су он и класични панама шешир најпродаванији летњи модели. Увек правим оне моделе које бих сама носила или које бих дала мојим најбољим другарицама. Некада ми дугогодишњи клијенти дођу са фотографијом и покажу какав шешир желе, па и ја понекад од њих научим шта је модерно. Осим преко друштвених мрежа, сада продајем и у једној радњи у Београду где се шешири могу и пробати, али и у Антверпену, Минхену и Љубљани, као и на Копаонику. Код нас најбоље иду класични шешири а за сезону јесен–зима највише ћу радити шешире у црној, миш сивој и светло сивој боји, али ћу комбиновати са овим бојама и белу. и „московљанке“ су биле невероватно популарне, нарочито код млађих девојака јер их лако уклапају у сваку одевну комбинацију.

Да ли свако може да носи шешир и да ли за сваког постоји модел који ће му сигурно добро стајати?

– Није свако тип за шешир, али сам сигурна да свако може да нађе неки модел аксесоара за своју главу. једна од мојих најбољих другарица је невероватно лепа и сваки шешир јој лепо стоји, али се она не осећа пријатно са аксесоаром на глави. Сва је укочена, као да јој је неко ставио три књиге на главу, а она се плаши да јој оне не падну. Али, зато постоје жене којима стоји сваки модел шешира, па их носе осим на плажу и у град, на посао, у излазак.

Шта треба знати да бисте направили добар шешир?

– Дипломирани сам политиколог, али никада нисам тражила посао у својој струци. Хтела сам да будем архитекта или дизајнер ентеријера. Шешири су ми се напросто „догодили“ и ја тачно знам какав шешир желим да направим. Нису ми инспирација ни филм, ни музика, ни слика, већ једноставно када видим материјале, боје, траке које набављам из италије и Чешке, у мени се нешто откључа. Полако правим моделе за наступајућу сезону и већ су ми стигли вуна, зечја длака, дабровина, велур, кожа… па једва чекам да кренем са производњом.

Наставак можете прочитати у броју 3109.