Šeširi su u modi

Modni aksesoar koji će svakako dopuniti vašu modnu kombinaciju, ali i mnogo više od toga, učiniti da vas svi primete jeste: šešir, „moskovljanka“, tokica, ragbi kačket…Bezvremeni modni klasik u vidu panama šešira ili žirardija ili trendi šik u vidu kačketa… svaka moderna žena ove sezone treba da ima nešto na glavi 


Prepustiti se modnim tokovima i stilski uploviti u ono što se zove „dobar fazon“, ovih sezona je podrazumevalo da obavezno „ponesete“ nešto od aksesoara za glavu. Šešir, „moskovljanku“, tokicu, ragbi kačket… bilo šta. U današnje vreme je izazov nositi šešir. Jer, treba znati koji vam stoji i sa kojim modelom sigurno nećete pogrešiti. Ili, izgleda nije baš sve tako delikatno kada je izbor aksesoara za glavu u pitanju jer čak 90 odsto klijentele brenda MM couture naručuje aksesoare za glavu upravo preko instagram mreže, a da ih i ne proba. Ranije su dame sate i sate provodile kod modistkinja, uklapale šešir po obliku lica, uz garderobu koju nose, „gađale“ nijanse boja uz određenu haljinu… a danas je to sve jednostavnije. Pogledaš sliku, odabereš model, klikneš na dugme i željeni šešir je uskoro na tvojoj adresi. Ali, trendovi i te kako postoje. Kada sretnete Mariju Minić ili pogledate njen instagram profil sa šeširima koje pravi, odmah shvatite da je to– to! Ono najpoželjnije što moderne „cice“ danas obavezno nose. – Kada sam počela da pravim šešire, nisam imala nikakvu ideju o biznisu – kaže Marija. – U stvari, prvo sam počela da pravim narukvice i zahvaljujući njima dobila veliki broj pratilaca na instagramu a onda sam nekako spontano prešla na šešire, jer ih obožavam i nikada u radnji nisam mogla da nađem sebi šešir koji mi odgovara. Naći radionicu koja bi vam po vašim nacrtima pravila šešire, nije bilo ni malo lako. Upravo zbog toga što neke radionice imaju samo po dva kalupa a ja sam htela da dizajniram različite šešire i razrađujem ovu ideju u smislu da pratim duh vremena. Ali, za pet godina koliko radim, dosta toga sam uspela da organizujem. U međuvremenu sam sama napravila i neke svoje kalupe.

Koliko modela sada proizvodite i šta žene u Srbiji najradije biraju?

 – Trenutno imam oko desetak modela, ali postoje razne dvobojne varijante, šeširi sa trakom ili bez nje, sa organdinom ispod trake, imam neke nove „pocepane“ šešire koji se mnogo nose, pa one „spaljene“. „Moskovljanke“ su hit već duže vreme a najtraženiji je sigurno „žirardi“ model od slame, ravan šešir sa velikim obodom, te su on i klasični panama šešir najprodavaniji letnji modeli. Uvek pravim one modele koje bih sama nosila ili koje bih dala mojim najboljim drugaricama. Nekada mi dugogodišnji klijenti dođu sa fotografijom i pokažu kakav šešir žele, pa i ja ponekad od njih naučim šta je moderno. Osim preko društvenih mreža, sada prodajem i u jednoj radnji u Beogradu gde se šeširi mogu i probati, ali i u Antverpenu, Minhenu i Ljubljani, kao i na Kopaoniku. Kod nas najbolje idu klasični šeširi a za sezonu jesen–zima najviše ću raditi šešire u crnoj, miš sivoj i svetlo sivoj boji, ali ću kombinovati sa ovim bojama i belu. i „moskovljanke“ su bile neverovatno popularne, naročito kod mlađih devojaka jer ih lako uklapaju u svaku odevnu kombinaciju.

Da li svako može da nosi šešir i da li za svakog postoji model koji će mu sigurno dobro stajati?

– Nije svako tip za šešir, ali sam sigurna da svako može da nađe neki model aksesoara za svoju glavu. jedna od mojih najboljih drugarica je neverovatno lepa i svaki šešir joj lepo stoji, ali se ona ne oseća prijatno sa aksesoarom na glavi. Sva je ukočena, kao da joj je neko stavio tri knjige na glavu, a ona se plaši da joj one ne padnu. Ali, zato postoje žene kojima stoji svaki model šešira, pa ih nose osim na plažu i u grad, na posao, u izlazak.

Šta treba znati da biste napravili dobar šešir?

– Diplomirani sam politikolog, ali nikada nisam tražila posao u svojoj struci. Htela sam da budem arhitekta ili dizajner enterijera. Šeširi su mi se naprosto „dogodili“ i ja tačno znam kakav šešir želim da napravim. Nisu mi inspiracija ni film, ni muzika, ni slika, već jednostavno kada vidim materijale, boje, trake koje nabavljam iz italije i Češke, u meni se nešto otključa. Polako pravim modele za nastupajuću sezonu i već su mi stigli vuna, zečja dlaka, dabrovina, velur, koža… pa jedva čekam da krenem sa proizvodnjom.

Nastavak možete pročitati u broju 3109.