Подршка великом суседу
СЕВЕРНА КОРЕЈА И РАТ У УКРАЈИНИ

У драматичним догађајима у Украјини појавио се нови учесник. Северна Кореја, једна од најзатворенијих и најизолованијих држава на свету, је признала самопроглашену независност Народних република у Луганску (ЛНР) и Доњецку (ДНР), на истоку Украјине. Истог дана је званични Кијев најавио прекид дипломатских односа са Пјонгјангом.

Северна Кореја је била чврсто ослоњена на Москву још од краја Другог светског рата када су Совјетски савез и Сједињене Америчке Државе поделили дуж 38 паралеле Корејско полуострво, до тада колонију Јапана. Први вођа ДНРК Ким ил Сунг, деда садашњег челника државе Ким Џонг Уна, је успоставио прву социјалистичку династију у свету умногоме уз помоћ СССР. Сојветски Савез је са авијацијом активно учествовао, заједно са Народном Републиком Кином у крвавом рату на полуострву између 1950. и 1953. против САД које су предводиле савез држава под окриљем УН.

Москва је потом предњачила у напорима за обнову тешко разорене ДНРК, све до распада СССР. Био је то велики удар за ДНРК, која је остала једна од пет социјалистичких земаља на свету, заједно са НР Кином, СР Вијетнамом, НДР Лаосом и Кубом. На почетку високог таласа неолиберализма у Русији раних деведесетих, односи Москве и Пјонгјанга су били готово непријатељски. Но од двехиљадитих како је Русија кренула да се удаљава од Запада побољшавали су се и касније су продужени традиционални односи сарадње. Сада је ДНРК гласала против две резолуције у Генералној Скупштини УН против Русије и успротивила се њеном искључењу из Комисије УН за права човека. Русија је у априлу, заједно са Кином, подржала ДНРК у Савету безбедности УН, одбацујући нацрт резолуције САД о севернокорејским лансирањима ракета.

САД су завеле прве санкције Северној Кореји још 1950-тих. После прве нуклеарне пробе у ДНРК 2006, уследио је низ санкција појединих западних земаља и УН. Данас је Северна Кореја четврта најкажњенија држава на свету. Русија је због рата у Украјини, постала земља са највише наметнутих санкција.

У Пјонгјангу сматрају нуклеарно оружје средством одвраћања потенцијалног агресора. Јужнокорејски професор др Вонг Гон Парк  је оценио како је „јасан циљ ДНРК да буде у потпуности опремљена нуклеарним потенцијалом којим би могла да нападне циљеве у Североисточној Азији, као и копно САД.“ Професор је на недавном предавању у Београду упозорио како Пјонгјанг “настоји да примора међународну заједницу да се одрекне потпуне денуклеаризације Северне Кореје и на крају је призна као стварну нуклеарну државу.“

 

Пише Борислав Коркоделовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању