OPORAVAK POSLE KORONE
Simptomi „long kovida“

Usled velikog broj zaraženih kovid infekcijom u prethodnom periodu, povećan je i broj onih koji se oporavljaju posle kućnog i bolničkog lečenja. Kako je ovaj virus i dalje prilična nepoznanica i za lekare, još je veća za pacijente i ukućane koji o njima brinu.

Postoji mnogo varijacija u ispoljavanju infekcije i kliničkoj slici a o veoma važnom periodu oporavka, razgovaramo sa dr Sašom Božović, infektologom.

– Klinička slika ove virusne infekcije varira od sasvim blagih simptoma do veoma teške infekcije koja završava akutnim respiratornim sindromom i oštećenjem svih sistema organa. Period oporavka kod lakših slučajeva traje oko dve nedelje, dok kod težih ide i do mesec i po dana, a posledice se mogu osetiti i znatno duže. Simptomi koji se mogu javiti nakon akutne infekcije nazivaju se „drugi ili long kovid“ i mogu se ispoljiti kao hronično ili brže zamaranje, smanjenje snage, kratak dah, smetnje sa disanjem, bol i stezanje u grudnom košu. Mogući su i česti neurološki simptomi u vidu glavobolje, zaboravnosti, slabe koncentracije, poremećaja sna, vrtoglavice, ispada u vidnom polju, sindroma suvog oka, zapaljenja rožnjače oka.

Da li je utvrđeno zbog čega se javljaju ti simptomi?

– Poslednja istraživanja pokazuju da virus, ali i inflamatorne materije poput citokina, prolaze krvno-moždanu barijeru i uzrokuju zapaljenje moždanog tkiva. Takođe, mogu biti prisutne promene raspoloženja, nervoze ali i depresije. Česti su bolovi i slabost u mišićima i sniženi refleksi  u zglobovima, brže zamaranje, osećaj preskakanja srca, dugotrajni nedostatak ili smanjenje osećaja čula mirisa i ukusa, poremećaj funkcije jetre, bubrega, novonastali dijabetes melitus, ali i hormonski poremećaji: erektilne disfunkcije kod muškaraca ili simptomi menopauze kod žena, kada im nije vreme. U osnovi napada svakog organa su medijatori zapaljenja, ali i mikro i makrotromboze zbog oštećenja unutrašnjeg sloja krvnih sudova.

Da li je rehabilatacija potrebna i onima koji su imali asimptomatsku ili blažu formu bolesti?

– Rehabilitacija je potrebna svima koji imaju bilo kakve komplikacije posle preležane korone, bez obzira na težinu kliničke slike u toku akutne infekcije. Svedoci smo da skoro svaki pacijent ima neku od posledica. Često je to hronični zamor koji se karakteriše nedostatkom snage i volje, bržim umorom pri uobičajenim aktivnostima, smanjenom koncentracijom, sporim razmišljanjem i reagovanjem, slabošću mišića.

 

PIŠE NATAŠA USKOKOVIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju