Синдром Западног Нила

Када температура пада, и како нам се ближи јесен, процес множења комараца у барама све је дужи и спорији, тако да на температури од 15 степени ови инсекти престају да буду активни. Грозница Западног нила је сезонска болест и надајмо се да јој се за ову годину ближи крај

У читавој Европи регистровано је укупно 410 случајева оболелих и 15 умрлих од грознице Западног Нила, а у Србији је према подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ 213 оболелих и 21 особа која је изгубила битку са овом болешћу, тако да је смртност између девет и 10 одсто. Ове године, први случајеви оболевања регистровани су две недеље раније у односу на претходне сезоне, због високих температура током пролећних месеци и великих падавина током јуна.

У питању је вирус који је откривен у Африци пре око 80 година, а преносе га комарци из групе „кулекс“, који су, како се претпоставља, дошли са птицама селицама управо са афричког континента, каже др Радмило Петровић, наш угледни епидемиолог са Торлака, сада пензионер, а са њим смо разговарали о овој епидемији због које је јавност већ дуже време забринута.

Какве симптоме изазива овај вирус?

– Поменути вирус изазива симптоме као што су малаксалост, главобоље, мучнина, благо повишена температура, губитак апетита. У најчешћем броју случајева не изазива тешке облике болести, јер се манифестује као инфекција без или са благо израженим симптомима. Због тога особа и помисли да је уморна или да можда има блажи грип. Вирус у мањем броју случајева (15 до 20 одсто) изазива тежи облик болести са свим израженим симптомима, укључујући и кочење врата што је знак запаљења мозга, односно можданица. Код мањине се појављује тежа клиничка слика са менингитом и енцефалитом, а неки заврше и летално.

Постоје ли категорије становништва које су најугроженије и колико је тренутна ситуација забрињавајућа?

– Овај вирус напада углавном одрасле хроничне болеснике и старије особе са ослабљеним имунитетом код којих је исход најчешће трагичан. Забринутост влада и код нас, али и код суседа. При том, нема лека, нити вакцине коју мислим да није тешко направити, али, нажалост, то до сада нико није урадио. Најчешће страдају особе у пределима где има пуно комараца (слабо покретне воде где се комарци лако размножавају).

Наставак прочитајте у броју 3111.