Sindrom Zapadnog Nila

Kada temperatura pada, i kako nam se bliži jesen, proces množenja komaraca u barama sve je duži i sporiji, tako da na temperaturi od 15 stepeni ovi insekti prestaju da budu aktivni. Groznica Zapadnog nila je sezonska bolest i nadajmo se da joj se za ovu godinu bliži kraj

U čitavoj Evropi registrovano je ukupno 410 slučajeva obolelih i 15 umrlih od groznice Zapadnog Nila, a u Srbiji je prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ 213 obolelih i 21 osoba koja je izgubila bitku sa ovom bolešću, tako da je smrtnost između devet i 10 odsto. Ove godine, prvi slučajevi obolevanja registrovani su dve nedelje ranije u odnosu na prethodne sezone, zbog visokih temperatura tokom prolećnih meseci i velikih padavina tokom juna.

U pitanju je virus koji je otkriven u Africi pre oko 80 godina, a prenose ga komarci iz grupe „kuleks“, koji su, kako se pretpostavlja, došli sa pticama selicama upravo sa afričkog kontinenta, kaže dr Radmilo Petrović, naš ugledni epidemiolog sa Torlaka, sada penzioner, a sa njim smo razgovarali o ovoj epidemiji zbog koje je javnost već duže vreme zabrinuta.

Kakve simptome izaziva ovaj virus?

– Pomenuti virus izaziva simptome kao što su malaksalost, glavobolje, mučnina, blago povišena temperatura, gubitak apetita. U najčešćem broju slučajeva ne izaziva teške oblike bolesti, jer se manifestuje kao infekcija bez ili sa blago izraženim simptomima. Zbog toga osoba i pomisli da je umorna ili da možda ima blaži grip. Virus u manjem broju slučajeva (15 do 20 odsto) izaziva teži oblik bolesti sa svim izraženim simptomima, uključujući i kočenje vrata što je znak zapaljenja mozga, odnosno moždanica. Kod manjine se pojavljuje teža klinička slika sa meningitom i encefalitom, a neki završe i letalno.

Postoje li kategorije stanovništva koje su najugroženije i koliko je trenutna situacija zabrinjavajuća?

– Ovaj virus napada uglavnom odrasle hronične bolesnike i starije osobe sa oslabljenim imunitetom kod kojih je ishod najčešće tragičan. Zabrinutost vlada i kod nas, ali i kod suseda. Pri tom, nema leka, niti vakcine koju mislim da nije teško napraviti, ali, nažalost, to do sada niko nije uradio. Najčešće stradaju osobe u predelima gde ima puno komaraca (slabo pokretne vode gde se komarci lako razmnožavaju).

Nastavak pročitajte u broju 3111.