Сингапур: сусрет Трампа и Џонг-уна

Једном ногом на истоку, а другом на западу, ултра модеран и безбедан, Сингапур је избор за први састанак лидера САД и Северне Кореје.

Када усред дубоке ноћи слетите на аеродром Сингапур Ћанги (SIN), уочићете мир, мекане шарене тепихе који отклањају укрућеност ногу после дугог лета, те беспрекоран ред у ваздушној луци. По пространим ходницима не видите мноштво путника, нико не седи или спава на поду, тек повремено прођу нечујна мала возила са остарелим, добро стојећим Индусима. Ћанги је главни цивилни аеродром у Сингапуру, једно од највећих превозних чворишта у Југоисточној Азији. Шесту годину за редом носи титулу Најбољег аеродрома у свету, у избору британске авионске консултантске фирме „Скајтрекс”. Ћанги ће бити капија коз коју ће проћи две непредвидиве личности, председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп и вођа Северне Кореје Ким Џонг Ун ради једног од најконтроверзинијих самита од краја Хладног рата раних деведесетих. Тај самит би могао да формално означи крај ратног стања на Корејском полуострву, 65 година откако су САД, Северна Кореја и Народна Република Кина склопили примирје. Град-острво (718,3 квадратна километра) у Југоисточној Азији су протекле 53 године Сингапурци (њих сада око 5,6 милиона), предвођени једним од великих државника 20. века, визионаром премијером Ли Куан Јуом (1923015), направили државу буквално ни из чега. Данас је Сингапур појам ефикасне државе. То је резултат тзв. модела управљања попут „добро подмазане машине” која, без зазора, на прво место ставља привредни раст у односу на грађанске и политичке  слободе какве заговара развијени западни свет.

Пет лекција за успех

И најжешћи критичари праксе синга пурске државе, међутим, признају да је суштина истинског управљања омо гућавање основних услуга, инфраструк туре и структура свих врста. Сингапур ски званичници, пак, сматрају да земље у развоју и њихове привреде у успону треба да балансирају демократију са „снажном, компетентном државом коју воде стручњаци.” На основу мишљења сингапурских званичника, пет је лекција које би могле да послуже из чудесног модела њихове државе која је 2015. прослави ла златни јубилеј. То су: Меритократија Најбољи би требало да добију шансу да владају; Честитост Неумољивост за корупцију; Владавина права Примена и поштовање закона; Визија Плани рати на дуги рок и градити институције; Учење – Вечито осавремењивање и мењање. Једном ногом на истоку, а другом на западу, ултра модеран, безбедан и понекад се подсмешљиво каже да је мало досадан – Сингапур је био безбедан избор за први састанак лидера САД и Северне Кореје. Ово финансијско чвориште Југоисточне Азије је вероватно изабрано због своје стабилности, неутралности, безбедносних предности и репутације државе домаћина многих међународних самита. Држава Сингапур је једна од ретких земаља која је истовремено поуздан савезник САД, а гаји коректне дипломатске односе са Северном Корејом која ту има делујућу амбасаду. Сингапур и Северна Кореја дуго сарађују – прву правну канцеларију и први ресторан брзе хране у Пјонгјангу су основали Сингапурци. Истина, прошле године је дошло је до застоја у односима, јер је Сингапур увео нове санкције Уједињених нација на трговину.

Наставак можете прочитати у броју 3098.