Singapur: susret Trampa i Džong-una

Jednom nogom na istoku, a drugom na zapadu, ultra moderan i bezbedan, Singapur je izbor za prvi sastanak lidera SAD i Severne Koreje.

Kada usred duboke noći sletite na aerodrom Singapur Ćangi (SIN), uočićete mir, mekane šarene tepihe koji otklanjaju ukrućenost nogu posle dugog leta, te besprekoran red u vazdušnoj luci. Po prostranim hodnicima ne vidite mnoštvo putnika, niko ne sedi ili spava na podu, tek povremeno prođu nečujna mala vozila sa ostarelim, dobro stojećim Indusima. Ćangi je glavni civilni aerodrom u Singapuru, jedno od najvećih prevoznih čvorišta u Jugoistočnoj Aziji. Šestu godinu za redom nosi titulu Najboljeg aerodroma u svetu, u izboru britanske avionske konsultantske firme „Skajtreks”. Ćangi će biti kapija koz koju će proći dve nepredvidive ličnosti, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp i vođa Severne Koreje Kim Džong Un radi jednog od najkontroverzinijih samita od kraja Hladnog rata ranih devedesetih. Taj samit bi mogao da formalno označi kraj ratnog stanja na Korejskom poluostrvu, 65 godina otkako su SAD, Severna Koreja i Narodna Republika Kina sklopili primirje. Grad-ostrvo (718,3 kvadratna kilometra) u Jugoistočnoj Aziji su protekle 53 godine Singapurci (njih sada oko 5,6 miliona), predvođeni jednim od velikih državnika 20. veka, vizionarom premijerom Li Kuan Juom (1923015), napravili državu bukvalno ni iz čega. Danas je Singapur pojam efikasne države. To je rezultat tzv. modela upravljanja poput „dobro podmazane mašine” koja, bez zazora, na prvo mesto stavlja privredni rast u odnosu na građanske i političke  slobode kakve zagovara razvijeni zapadni svet.

Pet lekcija za uspeh

I najžešći kritičari prakse singa purske države, međutim, priznaju da je suština istinskog upravljanja omo gućavanje osnovnih usluga, infrastruk ture i struktura svih vrsta. Singapur ski zvaničnici, pak, smatraju da zemlje u razvoju i njihove privrede u usponu treba da balansiraju demokratiju sa „snažnom, kompetentnom državom koju vode stručnjaci.” Na osnovu mišljenja singapurskih zvaničnika, pet je lekcija koje bi mogle da posluže iz čudesnog modela njihove države koja je 2015. proslavi la zlatni jubilej. To su: Meritokratija Najbolji bi trebalo da dobiju šansu da vladaju; Čestitost Neumoljivost za korupciju; Vladavina prava Primena i poštovanje zakona; Vizija Plani rati na dugi rok i graditi institucije; Učenje – Večito osavremenjivanje i menjanje. Jednom nogom na istoku, a drugom na zapadu, ultra moderan, bezbedan i ponekad se podsmešljivo kaže da je malo dosadan – Singapur je bio bezbedan izbor za prvi sastanak lidera SAD i Severne Koreje. Ovo finansijsko čvorište Jugoistočne Azije je verovatno izabrano zbog svoje stabilnosti, neutralnosti, bezbednosnih prednosti i reputacije države domaćina mnogih međunarodnih samita. Država Singapur je jedna od retkih zemalja koja je istovremeno pouzdan saveznik SAD, a gaji korektne diplomatske odnose sa Severnom Korejom koja tu ima delujuću ambasadu. Singapur i Severna Koreja dugo sarađuju – prvu pravnu kancelariju i prvi restoran brze hrane u Pjongjangu su osnovali Singapurci. Istina, prošle godine je došlo je do zastoja u odnosima, jer je Singapur uveo nove sankcije Ujedinjenih nacija na trgovinu.

Nastavak možete pročitati u broju 3098.