СУДБИНА СВЕТОГ СТЕФАНА
Сјај је ту, али где су гости

Најлуксузније летовалиште и једно од најмањих острва у Црној Гори, Свети Стефан, годинама је омиљено посетилиште туриста и мештана, али и табу тема у медијима. Овога пута ситуација је посебно деликатна због могућности да тренутни власник затвори хотел. Тренутно је Свети Стефан затворен за госте и јавност, а претпоставља се да ће тај статус задржати и током наступајуће сезоне.

„Adriatic Properties” чији је власник грчки бизнисмен Петрос Статис 2007. године закупио је Свети Стефан, хотел „Милочер“ и хотел „Краљичина плажа“  на 42 године. Уговор је склопљен за време Владе Демократске партије социјалиста, која је августа 2020. изгубила власт.

Статис је за црногорску ТВ А1 рекао да одлука о затварању комплекса није била његова већ Аман Ресортс-а који поседује луксузне хотеле у 20 држава и управља Светим Стефаном и Милочером. Статис је изразио жаљење због донесене одлуке сматрајући то великом грешком, не само према њему као инвеститору, већ и за земљу и за народ Црне Горе. Ипак, додао је да је изгледа морало доћи до затварања, јер Црна Гора не би могла да подржи овакву инвестицију.

С мора на Саву

Статис је изразио жељу да пословање пренесе у Београд где би отворио луксузни ресторан, истакавши да се више не осећа добродошлим у Црној Гори.

– Ја сам из балканске земље, тако да се осећам сјајно на целом Балкану. Али морам да кажем да је развој Београда заиста врло, врло импресиван – рекао је за РТВ. – И овај нови пројекат `Београд на води` који сам видео, и у коме желим да учествујем, све то заједно мислим да иде у заиста добром правцу. Ту је и стабилност, што је важно.

Ова вест изненадила је, пре свих, запослене у хотелу „Свети Стефан“ који су били веома задовољни радном атмосфером, окружењем, обимом посла и зарадом. Према изјави једног од запослених, њима није речено много о тренутном стању и будућности хотела.

– Не знамо зашто се затворио, али свима је много жао због тога. Имали су најбољи сервис. „Аман” је један од најбољих и најреномиранијих одмаралишта у свету са најбољом клијентелом у Црној Гори и шире – каже сада већ бивши радник на Светом Стефану.

Додаје да има само речи хвале за „Аман”, те да би могао да напише цео чланак о њиховом пословању, али да то ипак препушта медијима и ПР служби. Наводи и да планира да се, уколико буде било могуће, врати у „Аман” или у Црној Гори или негде у иностранству.

Нисмо ми дивљаци

Ипак, највише су разочарани мештани који се због забране приступа острву осећају као странци у својој земљи. Зато је Владислав Митровић, председник Месне заједнице Свети Стефан, упутио допис потпредседнику Владе Дритану Абазовићу.

„Обраћам Вам се испред МЗ Свети Стефан, која је формирана децембра 2019. након паузе од 13 година. Као што Вам је и познато, Свети Стефан је најдрагоцјенији бисер наше обале а и шире. Давне 1960, то рибарско насеље званично је постало град-хотел, луксузно љетовалиште које је годинама гостило највеће свјетске џет-сет звијезде. Такође, четири године након отварања, тачније 1964. почиње исписивање новије историје Светог Стефана, након што га је познати њујоршки „Лајф магазин“ уврстио међу 10 најлуксузнијих хотела на свијету”, пише Митровић.

Подсећа Абазовића да је 1972. године острво-хотел добило највеће међународно признато туристичко признање „Златну јабуку“, а да је потом, водећи се пословним успесима град-хотела, изграђен  први хотел А категорије на црногорској обали „Маестрал“, као и да су под једном капом пословали град-хотел, „Маестрал“ и стари „Милочер“.

„Наши родитељи су оставили срце и душу да Светац засија у пуном сјају. Данашњица је сасвим другачија и веома сурова и за Свеца и за нас мјештане. Данашњицу исписује бивша Влада Црне Горе, која је цијели комплекс са хотелима „Милочер“ и „Краљичина плажа“ 2007. године издала у дугорочни закуп. Поред отетог и заробљеног мјеста, поред штетних уговора и анекса уговора, поред сумњивих инвеститора против којих се воде озбиљни судски процеси за прање новца, поред тога што нам је свака стопа гдје станемо мапирана гдје смијемо а гдје не смијемо угазити, поред тога што нам дјеца нису никад до скоро видјела „Краљичину плажу“ итд, они добијају сагласност да граде станове и виле за продају у срцу Милочерског парка “ – наставља Митровић. „ГосподинеАбазовићу, нисмо ми „дивљаци“ како нас предсједник државе назива, већ људи који не желе бит „странци у свом дому“, нити смо против инвеститора који ће сарађивати са мјештанима, радити за добробит друштва и заједнице. Свети Стефан је увијек био град отворених врата и ми желимо да то тако и остане. Милочерски парк није рупа, нит смије бит туђа територија. Ми желимо да Свети Стефан ради као и запослени у њему и ми смо увијек дио рјешења, али треба да се зна да су те хотеле и куће на самом острву градили наши родитељи и тиме направили нераскидиву везу између мјештана и хотела. (Данас, нажалост, на прстима једне руке можете избројати колико мјештана у овим хотелима ради). Стога Вас молимо да се укључите у овај проблем а руководство МЗ Свети Стефан примите на разговор како бисмо заједнички приступили рјешавању свега овога”.

Подсећамо да је крајем прошле године део мештана организовао протест, срушио ограду на прилазу плажи и блокирао радове „Adriatic Properties” на изградњи новог хотела „Краљичина плажа“ који се гради у Милочерском парку на месту старог који је срушен.

Судбина Светог Стефана је за сада још увек неизвесна, иако постоји нада и велика жеља свих укључених у овај проблем да се острву и хотелу поново врати стари туристички сјај. Председник Црне Горе Мило Ђукановић је упозорио да би, ако спор са локалним становништвом и влашћу оде на арбитражу у Лондон, штета за црногорски буџет била већа од сто милиона евра.

 

Пише Ана Кликовац