Воле мито и нерадо га се сећају
СКАНДАЛ У БРИСЕЛУ

У институцијама Европске уније (ЕУ), Европском парламенту, Комисији која је заправо европска влада, и Суду за људска права у Стразбуру запослено је око 47.000 људи. И самe чланице ЕУ, све њих који седе у административном седишту у Бриселу,  као и у Стразбуру, колоквијално зову европском бирократијом. Која је, у поређењу са истим пословима у земљама из којих долазе запослени, екстремно добро плаћена. Најплаћеније су судије и према њиховој плати се рачунају и све остале.

Узећемо за пример посланике Европског парламента. Има их 751. Њихова основна месечна нето плата је 7.316 евра, али је Транспаренси Интернешнал ЕУ ирачунао да са разним другим накнадама (за одвојен живот, школовање деце, дневнице…) она зачас премаши и 20.000 евра. Узгред ,толика је месечна плата саветника на којег посланик има право. Транспаренси је израчунао да просечно посланик може да остави 120.000 евра годишње са стране, а ако је рецимо са Кипра, најудаљенијег од Брисела, теоретски би могао сваког месеца на рачуну да сачува 19.000 евра. Потпредседници Парламента имају месечни функционални додатак од 800 евра, председник нешто преко хиљаду.

И свима њима, о оним на највишим позицијама да и не говоримо, уста су пуна борбе против корупције. Земље кандидати за чланство у ЕУ, међу којима је и Србија, годинама трпе пацке на ту тему. Јер, кажу у Бриселу, то је један од најважнијих услова за пријем у чланство.

А кад мечка (читај корупија) закуца на њихова врата онда следи реакција типа: „Јао, да л’ је могуће?! Не могу да верујем, шта то би!“. Управо су такве биле реакције највиших званичника ЕУ у најновијој корупционој афери, за коју упућени медијски посленици тврде, да је највећа у историји ЕУ.

Белгијска полиција ухапсила је 9. децембра потпредседницу Европског парламента (ЕП), Гркињу Еву Каили (44) и још пет особа. Белгијско државно тужилаштво их терети за корупцију, прање новца, стварање криминалне организације и пристајање на утицаје из иностранства.

Иако има посланички имунитет, Каили није могла да избегне хапшење – јер је ухваћена на делу. Како западни медији пишу, иследници су у Каилином стану пронашли вреће пуне новца. Наводно је у њима било 600.000 евра. У глави обичног човека се ствара слика као да је реч о упаду у стан неког мафијаша у крими-филму, а не о претресу стана функционера ЕУ.

Готово истог трена, председница ЕП Роберта Метсола, која је са Малте, разрешила је Каили дужности. Посланички клуб социјалдемократа суспендовао је њено чланство. Грчка социјалистичка странка ПАСОК, чији је она члан, избацила ју је истог дана када је ухапшена. Грчка Управа за спречавање прања новца замрзла је сву Каилину имовину, и не само њену, већ и њене родбине.

 

Пише М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању