ОФТАЛМОЛОГИЈА
Скидајте сочива пре спавања

Мека контактна сочива су изузетно практична и веома захвална за корекцију вида. Имају бројне предности, нарочито лети када се много чешће носе наочаре за сунце, па су све више у употреби уместо корективних наочара.

Међутим, сочива могу изазвати различите сметње, па чак и озбиљне болести које трајно могу угрозити вид. Који су најчешћи проблеми које изазивају мека сочива и на шта се пацијенти највише жале свом офталмологу, питали смо др Александра Гаковића, офталмолога из офталмолошке ординације „Гаковић“ из Београда.

– Најчешћи проблем на који се жале носиоци контактних сочива је црвенило ока. Оно је јасан знак да оку нешто не прија. И да се око буни. Црвенило може бити узроковано димом, прашином, шминком, поленом… Овај проблем се углавном решава одговарајућом хигијеном. Осим тога, пацијенти могу да се жале на свраб, појачано сузење, појачану секрецију, преосетљивост на светлост, пад видне оштрине. Ове проблеме је најбоље решавати уз консултацију са очним лекаром.

Зашто код неких људи сочива понекад током ношења изазивају нелагодности као што су осећај страног тела у оку, гребуцкање,  непријатну сувоћу ока….

– Контактно сочиво се иначе поставља на предњи зид ока тако да између ока и контактног сочива остаје простор испуњен сузама. Уколико у том простору заостане страно тело, остаће ту заробљено и правиће проблеме. И физички ће да оштећује предњи зид ока. Тада треба скинути сочиво и ставити га у раствор за одржавање, па испрати око. Посебан проблем представља иначе суво око које може додатно да се поремети ношењем контактног сочива. У тим случајевима су неопходне чешће контроле лекара.

Како да знамо која су сочива најбоља за нас, а и који раствор за одржавање  сочива да узмемо. Можемо ли бити нетолерантни на неки од раствора који се продају, и да ли и сочива и раствор треба узети искључиво на препоруку офталмолога а не трговца у радњи?

– Уколико је око иначе здраво, онда постоји широк избор контактних сочива  као и  раствора за одржавање. Најчешће контактно сочиво и раствор препоручује оптичар који често ради и као трговац у радњи. Ако око црвени или се јавља свраб само кад се носе контактна сочива, онда је вероватно да постоји алергија на материјал самог контактног сочива или на раствор за одржавање. Таквим пацијентима треба лекар да одабере сочиво или раствор од другог материјала

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању