Mali arheolozi na terenu
Škole u doba korone

Nije lako u ovo vreme korone ni nastavnicima ni učenicima. Svako se dovija na svoj način da prebrodi ovo, nema zbora – užasno vreme. Jedna od onih kojigotovo svakodnevno smišljaju kako da deci olakšaju ove dane jeste učiteljica Milena Aleksić, iz Osnovne škole „Miloje Vasić“, iz Kaluđerice. Shodno imenu koje Škola nosi, a reč je o prvom našem školovanom arheologu, u okviru projektne nastave u odeljenju 2/4 učiteljice Milene, održan je niz veoma zanimljivih radionica i aktivnosti. Učenici su tokom prethodnih meseci radili na improvizovanom arehološkom nalazištu, inspirisani likom i delom pionira naše arheologije, dr Vasića.

Učenike smo najpre upoznali sa priborom i alatkama koje arheolozi koriste prilikom istraživanjakaže učiteljica Milena. Organizovane su radionice vajanja vinčanskih figurina i neolitskog posuđa. Na jednom od časova učenici su imali priliku da razgovaraju putem zum platforme sa praunukom Miloja Vasića, prof. dr Milicom Tapavički Ilić, koja je takođe arheolog, i postave joj niz interesantnih pitanja. Saradnja sa institucijama kulture nastavila se i kroz predavanje kustosa Narodnog muzeja, Ivane Minić /projekat: Muzej na času/. Pronađenu građu, potkovani znanjem stručnjaka, učenici su obrađivali i selektovali koristeći četkice i čistilice. Crtali su, pisali, a gledali su i film o nalazištu „Belo brdo“ u Vinči. Kruna višemesečnog rada svakako je izložba koja je priređena u centralnom holu Škole. U okviru nje, učenici 2/4 dočekuju vršnjake, ali i one malo starije, u malim grupama, i u ulozi kustosa vode ih kroz istoriju.

Završavajući naš kraći razgovor, učiteljica Milena napominje da njihova Školaškolske 2020/21. godine proslavlja deset godina od osnivanja. Tim povodom, izdata je monografija „Knjiga o Vasiću“, koju su priredili profesori srpskog jezika Biljana Jovanović i Miroslav Bundalo,a upriličena je i školska himna „Jedan je Vasić“, koju je komponovao profesor muzičkog, Ognjen Marković. Usled pandemije virusa korona izostala je svečana akademija koju su pripremali i svi nestrpljivo iščekivali. Kako takav jubilej ne bi protekao neobeleženo, učenici mlađih razreda imali su drugačije, vrlo korisne praktične aktivnosti.

Priredio O.R.