КАЊОНИ АЗБУКОВИЦЕ
Скривен, бајковит свет

Недалеко од варошице Љубовија, на путу за Бајину Башту и ка Ваљевским планинама, налази се један скривени, бајковит свет. Четири нестварно лепе реке; Трешњица и њене притоке Сушица, Дубрашница и Трибућа, свака за себе дивља, хировита, мистериозна, заносна и свака способна да вам се увуче под кожу и уреже у памћење, праве савршене, јединствене кањоне у свом току ка Дрини.

Река Трешњица се у селу Горња Трешњица на 180 мнв улива у Дрину, а пре свог понирања прави прелепу дугу кречњачку клисуру, дубоку око 500 метара, са литицама које се усправно уздижу изнад понекад плаховите и опасне воде и оставља посетиоце без даха својом лепотом. Огромне, стрме литице које је ова мала река годинама брусила показују да је њена снага далеко већа него што се може на први поглед помислити. Река од свог изворишта, планине Повлен, путује 23 километра. Њена клисура на појединим местима поприма одлике кањонске долине, посебно у зони ушћа реке Трибуће у Трешњицу.

Као специјални резерват природе, природно добро за очување станишта белоглавог супа, овај кањон стављен је под заштиту државе. Уз кањон познатијег Увца, овај предео је идеално станиште за гнежђење ове угрожене врсте. Осим белоглавог супа, у клисури се гнезди сури орао, ветрушке, мишари и друге птице грабљивице.

Пратећи такозвану „ђачку стазу“ уз кањон, праву козју стазу великог успона од Доње Трешњице до села Горње Кошље на 832 мнв, поглед на кањон је у сваком тренутку савршен. Стаза је кривудава, интересантна и погодна за прве планинарске кораке без обзира на узраст и планинарско искуство. Својом лепотом никога не оставља равнодушним и сигурно сваког ко први пут крене у планину учини да му то постане нешто без чега не може да замисли свој живот. Пешачећи обалом Трешњице може се видети понека младица, поточна или калифорнијска пастрмка, тако да је омиљено место и риболоваца.

Сушица настаје спајањем више потока који се сливају са околних брда и висова Повлена. Током сушног дела године, готово да је и нема, али је делом и понорница. Изузетно је опасна бујична река, па треба бити опрезан у кишном делу године када воде набујају. Кањон који она прави налази се на Дебелом брду села Горње Кошље. Састоји се од две вертикале: једна је од 30, друга од 15 метара На дужини од једног и по километра, кањон је препун  крупног клизавог камења и стена, па је потребна додатна опрезност и најискуснијима.

Пише Весна Миладиновић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању