Skriveno blago moćne reke: Koh Čeng na Dunavu

Svakojaka imena su mu nadenuli, zvanično je Karlovačko ostrvo, ali jedino je važno da iza svih tih imena stoji lepota i kutak za odmor i uživanje

Da li zbog toga što je mlado, tek nastalo, ili zato što oni koji ga posećuju ljubomorno ćute, ko će znati, tek o ovom raju na Dunavu malo se zna. A raj je nastao pre deceniju i po. Žitelji Sremskih Karlovaca najbliži su ostrvu, najviše ih i ima među posetiocima, pa su i najmerodavniji u pričama o tome kako je nastala ova oaza. Kažu da je ostrvo nastalo „nakon što su nasute male brane od kamena (naperi ili šporovi) koji služe da bi  se akumulativni materijal koji bi se skupljao na plovnom delu Dunava, izmestio u formi spruda, i Dunav, na taj način, ostao plovan većim delom godine”.

Nastalo je kako je nastalo, najvećem broju posetilaca to i nije važno. Važno im je da su na Dunavu dobili „srpske Maldive”, kako je neko nazvao ostrvo. Doduše, imenovali su ga i sa Majmunsko ostrvo i Koh Čeng. Ovo drugo kao poređenje sa ostrvom Koh Čeng, udaljenom oko 300 kilometara od Bangkoka, na kojem se nalaze prelepe morske uvale, planinski vrhovi u džungli, kolibe na pustim plažama, ali i luksuzni hoteli.

Tridesetak metara dugačak peščani sprud idelan je za šetnju po vodi, kao i za mališane. Za njihovo brčkanje u plićaku. U hladu drveća mogu da se razapnu šatori, a bilo je i noći kada su se ovde organizovale nezaboravne žurke. I opet sve nekako u tišini. Sunce, pesak, voda… tri uslova da se provede lep sunčan dan. Na samo tri stotine metara daleko od Sremskih Karlovaca.

U jednom od prošlih brojeva objavili smo sliku „srpskih Maldiva“ kao fotonedelje, a zbog velikog interesovanja čitalaca sada donosimo širu fotoreportažu iz sa ovog egzotičnog dunavskog raja.

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju.